Infrastructuur
Aan de slag
Hieronder bundelen we enkele links naar aanspreekpunten en expertisecentra in Vlaanderen. Hiermee kan u verder aan de slag als u een project over welzijnsgroen wilt realiseren of meer informatie erover wilt.
- Regionale landschappen: zijn lokaal verankerde vzw’s met als taak om samen met partners te werken aan natuur, landschap en erfgoed. Als zorgvoorziening kan je bij hen terecht voor begeleiding en advies. (kosteloos?) Ze ontwikkelden deze interessante inspiratiegidsen voor natuur en zorg:
- Natuur met zorg, Inspiratiegids (2021)
- ZILVERGROEN, Natuurbeleving in woonzorgcentra, participatie voor dementievriendelijke tuinen. (2023)
- Buitenzorg, Van kale vlakte naar inspirerende belevingstuin en -landschap. Een stappenplan om aan de slag te gaan en enkele inspirerende cases.
- Het Netwerk Natuur en gezondheid: op het terrein hebben meer dan 40 organisaties (natuurorganisaties, zorgactoren, mutualiteiten, universiteiten en entiteiten van o.a. de Vlaamse Overheid tot individuele zorgvoorzieningen) zich geëngageerd in het Netwerk Natuur en Gezondheid (Vlaanderen) om het thema verder op de kaart te zetten, samenwerking te promoten, … . Leer hier meer over de visie.
- Natuur en Bos van de Vlaamse Overheid: Natuurlijk Goed en Natuur in je buurt.
- Groen doet goed, biodivers nog beter; Biodivers Zorggroen: een interdisciplinair project van HOGent voor het ontwerpen van biodivers zorggroen volgens 4 modellen: de binnentuin, de daktuin, het stadspark en het landschap. De website geeft veel inspiratie voor wie aan de slag wilt met zorggroen.
- Departement Zorg: gezonde publieke ruimte.
- Natuurpunt – pagina Natuur en Gezondheid.
- Bos+
- Terra-Therapeutica vzw: tuintherapie en therapeutische tuinen voor kwetsbare personen
- Project Gezonde gemeenten: specifieke setting ‘Zorg en Welzijn’
- Good planet Belgium: de intergenerationele tuin
- De leerstoel Zorg en Natuurlijke leefomgeving van de universiteit van Antwerpen. Het project Buitenzorg gaat over de vergroening op maat van zorginstellingen, vanuit het idee dat natuur een gunstig effect heeft op de gezondheid. In de eerste plaats voor de patiënten, maar ook voor het personeel, de bezoekers en de omwonenden. Het project gelooft erin dat het via deze aanpak met o.a. bewijsvoering, proces en draagvlak nog meer zorginstellingen kan enthousiasmeren en overtuigen om het contact met de natuur of het landschap op te zoeken.
- Sector(en)
- Eerste lijnGeestelijke GezondheidszorgGehandicaptenzorgJeugdhulpKinderopvangResidentiële ouderenzorgRevalidatieThuiszorgWelzijnsvoorzieningenWoonzorgZiekenhuizen