Blootstelling
Blootstelling aan schadelijke stoffen kan gezondheidseffecten veroorzaken. Dit kan op verschillende manieren gebeuren, waarbij de mate van de blootstelling en de hoeveelheid van de stof bepalen of er gezondheidseffecten optreden.
Wat is blootstelling?
Blootstelling betekent dat u in contact komt een schadelijke stof. Dat kan op verschillende manieren gebeuren, zowel binnen- als buitenhuis. De frequentie en duur van het contact en de hoeveelheid van de stof zijn bepalend voor het optreden van gezondheidseffecten.
Hoe wordt u blootgesteld aan schadelijke stoffen?
Er bestaan verschillende manieren om blootgesteld te worden:
- Inhalatie: door het inademen van vervuilde lucht kunnen er schadelijke stoffen in het lichaam terechtkomen. Voorbeelden zijn vervuilde buitenlucht door industrie of vervuilde binnenlucht door geurkaarsen.
- Dermaal: via de huid kunnen schadelijke stoffen in het lichaam terechtkomen. Een voorbeeld is het smeren van bepaalde verzorgingsproducten.
- Oraal: ook via de mond kunnen schadelijke stoffen opgenomen worden door het lichaam. Mogelijke bronnen hiervoor zijn voeding, drinkwater, maar ook bodem- of stofdeeltjes die via hand-mondcontact opgenomen worden.
Het is niet mogelijk om aan niets blootgesteld te worden, wel is het mogelijk om blootstelling tot een minimum te beperken. Er zijn verschillende preventietips en voorzorgsmaatregelen die daarbij kunnen helpen.
Preventietips
No regret-maatregelen
Humane biomonitoring
Milieugezondheidskundige aandachtsgebieden
Wat zijn de mogelijke gezondheidseffecten van blootstelling aan schadelijke stoffen?
De gezondheidseffecten zijn afhankelijk van stof tot stof, en de hoeveelheid van de stof. Stoffen kunnen enerzijds niet-kankereffecten veroorzaken, anderzijds bijdragen tot de ontwikkeling van kanker.
Kanker gerelateerd aan milieustressoren
De niet-kankereffecten van stoffen zijn bijvoorbeeld effecten op de luchtwegen (kortademigheid, hoesten, astma,..), effecten op het hart (hartkloppingen, hoge bloeddruk,…), effecten op maag en darmen (braken, diarree,..). De niet-kankereffecten kan u per schadelijke stof terugvinden in de stoffiche.
Daarenboven worden de gezondheidseffecten in grote mate bepaald door de duur van blootstelling:
- Acute blootstelling: indien u heel kort wordt blootgesteld aan een bepaalde stof. Men spreekt van een acute blootstelling als u minder dan 14 dagen blootgesteld wordt.
- Intermediaire blootstelling: indien u tussen de 15 dagen en 365 dagen wordt blootgesteld aan een bepaalde stof.
- Chronische blootstelling: indien u voor een periode langer dan één jaar wordt blootgesteld aan een bepaalde stof. Ook levenslange blootstelling valt hieronder.