Casemanager Zorg
Meer informatie
Doelgroep van een activeringstraject
Werkzoekenden voor wie betaalde beroepsarbeid tijdelijk niet mogelijk is door belemmeringen van cognitieve, medische, psychische, psychiatrische en/of sociale (CMPPS) aard en bij wie men aanneemt dat doorstroom naar betaald werk (met of zonder ondersteuning) opnieuw mogelijk wordt na deelname aan het activeringstraject.
Wat is een activeringstraject?
Activeringstrajecten zijn tijdelijke trajecten van 3 tot maximaal 18 maanden waarin een combinatie van werkacties én hulpverlening wordt aangeboden met als doel de werkzoekende voor te bereiden op betaalde tewerkstelling. VDAB beslist over de opstart van een activeringstraject. Het trajectplan voor een activeringstraject wordt uitgetekend door de werkzoekende, samen met een casemanager Werk en een casemanager Zorg. De begeleiding wordt uitgevoerd door een netwerk van dienstverleners (met werkactoren en zorgactoren).
Wat is de taak van een casemanager Zorg in een activeringstraject?
De casemanager Zorg vormt samen met de casemanager Werk het casemanagementteam per werkingsgebied. De leden van het casemanagementteam werken vanuit hun eigen expertise nauw samen bij de uitvoering van de opdrachten.
Het casemanagementteam heeft minstens de volgende opdrachten:
- Toewijzing van de casemanager Werk en de casemanager Zorg die de deelnemer tijdens het activeringstraject in tandem op individueel niveau opvolgen en bijstaan.
- Informatie bezorgen aan de deelnemer van een activeringstraject over het beoogde einddoel van het traject, de looptijd, de samenwerking binnen het casemanagementteam (wie wat opneemt) en de manier waarop de gegevens van de deelnemer worden verwerkt. De deelnemer wordt ook geïnformeerd over beroepen, sectoren, werkondersteuning, competentieversterking en de mogelijkheden van zorg.
- Aandacht hebben voor de rechten en plichten die verbonden zijn aan het statuut van de deelnemer en de deelnemer indien relevant doorverwijzen om een recht op financiële of andere tegemoetkomingen verder te onderzoeken.
- De zorgbehoeften van de deelnemer verkennen en uitdiepen met het oog op een realistisch zicht op de eigen zorgproblematieken en de competenties, de drempels en het groeipotentieel van de deelnemer verkennen en uitdiepen met het oog op een realistische joboriëntatie.
- Samen met de deelnemer een geïntegreerd trajectplan opstellen en dat plan met acties op het vlak van zorg en op het vlak van begeleiding op en naar een werkvloer bezorgen aan de netwerkcoördinator.
- Het geïntegreerde trajectplan registreren in het persoonlijk dossier van de deelnemer op het elektronisch platform en het opvolgen en in overleg met de deelnemer bijsturen waar nodig;
- Een gemotiveerd eindadvies aan de VDAB opstellen over het toekomstperspectief van de deelnemer op het vlak van betaalde beroepsarbeid. Het eindadvies registreren in het persoonlijke dossier van de deelnemer op het elektronisch platform.
- Het gemotiveerd eindadvies met de deelnemer bespreken en mogelijke vervolgstappen na het activeringstraject aanreiken.
Contact
Heeft u vragen met betrekking tot (uw mandaat als) Casemanager Zorg, neem dan contact op.
- Sector(en)
- Werk-Zorg