Centra voor kortverblijf type 1
Gaat uw mantelzorger met vakantie? Of hebt u na een ziekenhuisopname meer verzorging nodig dan anders? Dan kunt u tijdelijk terecht in een centrum voor kortverblijf type 1. Dag en nacht, of alleen ‘s nachts.
Wat zijn centra voor kortverblijf type 1?
Een centrum voor kortverblijf type 1 verzorgt, ondersteunt en vangt 65+’ers tijdelijk op. U verblijft maximaal 60 opeenvolgende dagen en maximaal 90 dagen per kalenderjaar in hetzelfde centrum. Zo’n centrum is altijd verbonden aan een erkend woonzorgcentrum of een centrum voor herstelverblijf. De dienstverlening is daarom gelijkaardig.
In een centrum voor kortverblijf type 1 kunt u terecht voor:
- verblijf en verzorging
- revalidatie en activering
- ontspanningsactiviteiten en animatie
- contact met andere bewoners.
Sommige centra voor kortverblijf hebben een bijkomende erkenning als oriënterend kortverblijf.
Wat is een oriënterend kortverblijf?
In een oriënterend kortverblijf kijkt u of en hoe u nog thuis kunt wonen, en welke zorg het beste bij uw situatie past. Samen met zorgverleners stapt u in een intensief observatie- en begeleidingstraject. U verblijft er minstens 14 dagen en maximaal 60 dagen.
Komt u in aanmerking voor een kortverblijf?
Iedereen die 65 jaar of ouder is, kan in een centrum voor kortverblijf type 1 verblijven. Meestal gaat het om ouderen die nog thuis wonen, en tijdelijk meer verzorging nodig hebben dan normaal. Ook 65+’ers die een tijdje niet op hun mantelzorger kunnen rekenen, komen in aanmerking. En voor sommigen is het de stap tussen thuis wonen met hulp aan huis en verhuizen naar een meer passende verblijfplaats zoals een woonzorgcentrum of assistentiewoning.
Kom ik in aanmerking voor een oriënterend kortverblijf?
Om in aanmerking te komen voor een oriënterend kortverblijf, moet u aan minstens twee van de volgende voorwaarden voldoen:
- u hebt een complexe zorg- en ondersteuningsvraag die niet opgelost kan worden door een opname in een ziekenhuis of zorgvoorziening, door een specialistische medische zorg of door geriatrische revalidatiezorg;
- u behoort tot de afhankelijkheidscategorie B, C, Cd of D, zoals vermeld in artikel 150 van het Koninklijk besluit van 3 juli 1996 - Titel II - Verzekering voor geneeskundige verzorging;
- u bevindt zich in een thuiszorgsituatie die niet toelaat om op een kwaliteitsvolle manier te observeren, een zorg- en ondersteuningsplan op te stellen of uw zorgvraag te verduidelijken.
Hoe vraagt u een kortverblijf aan?
U vraagt een kortverblijf aan via een erkend centrum voor kortverblijf in uw buurt. Bij sommige centra is er een wachtlijst.
Waar vindt u centra voor kortverblijf type 1?
Hieronder vindt u de adressen en contactgegevens van de centra voor kortverblijf type 1:
- centra voor kortverblijf in Antwerpen
- centra voor kortverblijf in Brussel
- centra voor kortverblijf in Limburg
- centra voor kortverblijf in Oost-Vlaanderen
- centra voor kortverblijf in Vlaams-Brabant
- centra voor kortverblijf in West-Vlaanderen.
Alle centra voor kortverblijf type 1 in Vlaanderen zijn erkend door het Departement Zorg.
Hoeveel kost een centrum voor kortverblijf type 1?
U betaalt een dagprijs. Het centrum voor kortverblijf type 1 bepaalt die dagprijs zelf mits melding en goedkeuring door het Departement Zorg en mag hem elk jaar aanpassen (indexeren) onder bepaalde voorwaarden. Voor extra diensten of voorzieningen kan het centrum supplementen aanrekenen.
Het centrum bepaalt kiest zelf wat wel en wat niet in de dagprijs inbegrepen is. In een dagprijs zit doorgaans:
- huisvesting
- verpleging en verzorging
- maaltijden
- animatie.
Tussenkomst van uw ziekenfonds
Ziekenfondsen voorzien meestal in een tussenkomst voor kortverblijven in erkende centra. Hoeveel die tegemoetkoming bedraagt en aan welke voorwaarden u moet voldoen, hangt af van het ziekenfonds waarbij u aangesloten bent.