Duurzaam materiaalbeheer
TOTEM
TOTEM is een online interface, waarmee de Belgische bouwsector de milieu-impact van de gebouwen kan identificeren en beperken door de keuze van de materialen te optimaliseren.
TOTEM werd gecreëerd:
- om de creativiteit van architecten en projectauteurs te stimuleren en projecten te realiseren die voldoen aan de milieueisen van morgen;
- om de milieu-impact van gebouwelementen of gebouwen te evalueren op basis van een wetenschappelijke en neutrale methode, aangepast aan de eigenheid van de Belgische bouwmarkt;
- om innovatie te stimuleren en ecodesign in bouwsystemen aan te moedigen.
Een objectieve en transparante tool
Met zijn grote verzameling van materialen en bouwelementen, laat TOTEM het toe om de milieuprestaties van een gebouw te evalueren, door middel van een globale of gedetailleerde score. Op basis van die score kan de ontwerper zijn project wijzigen en optimaliseren.
In constante evolutie
Op termijn zal TOTEM gelinkt worden met de EPB-software en ook aan de federale B-EPD-database, die de verklaringen van materiaalfabrikanten groepeert. De modellering van de circulaire bouwmodellen zal hierdoor ook mogelijk zijn.
Meer informatie over deze tool vindt u op de website van TOTEM en op de website van de OVAM.
Direct aan de slag met de digitale interface.
Circulair bouwen
Onderzoek door de OESO toont voor verschillende landen aan dat meer dan de helft van de broeikasgasemissies materiaalgerelateerd zijn. Om de milieu-impact van de bouw te verminderen moeten we dus bewuster omspringen met het materiaalgebruik in de bouw. Eerst het materiaalgebruik beperken en pas daarna kijken naar hergebruik. Circulair bouwen en veranderingsgericht bouwen bieden hier een antwoord op, maar gaan nog breder dan de focus van materiaalgebruik.
Ovam helpt u graag op weg met de bouwcatalogus veranderingsgericht bouwen en 24 ontwerprichtlijnen.
Ook GRO, een instrument voor duurzaam bouwen, helpt u mee op weg met een aantal criteria rond circulair en toekomstgericht ontwerpen.
Voor meer informatie over circulair bouwen kunt u terecht op de website van OVAM.
- Sector(en)
- Eerste lijnGeestelijke GezondheidszorgGehandicaptenzorgJeugdhulpKinderopvangResidentiële ouderenzorgRevalidatieThuiszorgWelzijnsvoorzieningenWoonzorgZiekenhuizen