ECG
De Common Good Matrix helpt organisaties met duurzaam en verantwoord management en ondernemerschap, en maakt hun bijdrage aan de samenleving zichtbaar. Het is een managementproces-aanpak, die inzet op de 5 fases van continue verbetering. Het proces van het doorlopen van de Common Good Matrix) zet telkens iets in beweging in een organisatie. De vragen die de ECG-Matrix naar boven brengt, zorgen ervoor dat organisaties zich beter bewust worden van hun mogelijke impact op mens en milieu en hun bijdrage aan de samenleving. De vragen worden gestructureerd aan de hand van 4 kernwaarden en hun invloed op 5 stakeholdergroepen. Met de pijler 'menselijke waardigheid' is de ECG-matrix een dankbare tool voor de zorgsector, aangezien intrinsiek de kerndoelstelling van welzijnsvoorzieningen mee geëvalueerd wordt:
Per thema is een SDG koppeling voorzien.
De ECG-balansmatrix wordt al gebruikt in Duitsland, Oostenrijk en Spanje en spreidt zich verder uit naar Italië, Nederland, Groot-Brittannië, Zuid-Amerika, de Verenigde Staten. Momenteel wordt het nog maar beperkt gebruikt in België.
Voor een studiemoment ‘Duurzaamheid in de zorg’, nodigde VIPA Karla Schimmel, lid van het internationale Matrix Development Team, uit om een presentatie te geven. We verzamelden ook 4 getuigenissen uit Barcelona om de ervaringen met de ECG in de zorg te tonen:
Interview 01: Montse Junyent – voorzitter EBC Catalunya (Catalaanse organisatie van Economy for the Common Good)
Interview 02: Elisabeth Gonzalez – Institut Guttmann (ziekenhuis voor Neurorehabilitatie)
Interview 03: Jaume Sellarès – Directeur EAP Sardenya (Organisatie eerstelijnszorg)
Interview 04: Eduard Vicente – voorzitter wijkbestuur Horta-Guinardo
Wil u hiermee aan de slag? Hier vindt u de matrix en het werkboek.