Een lening aanvragen voor de opstart of uitbouw van een huisartsenpraktijk
Wie een huisartsenpraktijk opstart of uitbouwt kan daarvoor een renteloze lening aanvragen van 35.000 euro en een bijkomende lening van 10.000 euro.
Voorwaarden voor een renteloze lening van 35.000 euro
Elke huisarts die zich voor de eerste keer installeert in een nieuwe of bestaande individuele praktijk of groepspraktijk, kan een renteloze lening van 35.000 euro aanvragen. Het gaat om erkende huisartsen die praktijk voeren als huisarts in het Nederlandse taalgebied of het tweetalige gebied Brussel-Hoofdstad.
- De huisarts moet de lening aanvragen binnen de 5 jaar na installatie (=de datum vanaf wanneer de erkende huisarts deelneemt aan de medische permanentie).
- Een huisarts in opleiding kan de lening ook aanvragen voor zijn installatie als hij kan aantonen dat hij zich binnen een jaar zal installeren en een aankoopbewijs kan voorleggen van een pand.
- Enkel startende actieve huisartsen kunnen de lening aanvragen. Een startende huisarts wordt gedefinieerd als:
- Iemand die maximaal vijftien jaar geleden erkend is als huisarts.
- Iemand die binnen twee jaar na terugkeer uit het buitenland zijn praktijk begint, op voorwaarde dat de arts meer dan één jaar actief is geweest in het buitenland.
- De huisarts moet aangesloten zijn bij de huisartsenkring van de regio waarin zijn praktijk ligt.
Voorwaarden voor een bijkomende renteloze lening van 10.000 euro
Bijkomend op de lening van 35.000 euro kan de huisarts ook nog een renteloze lening van 10.000 euro aanvragen voor een bijkomende ruimte of bijkomende infrastructuur voor samenwerking met een praktijkverpleegkundige en/of praktijkondersteuner.
Voor deze lening van 10.000 euro gelden dezelfde voorwaarden als voor de leningen van 35.000 euro, behalve dat deze extra lening niet per se binnen de 5 jaar na installatie hoeft te worden aangevraagd.
Daarbovenop gelden als extra voorwaarden:
- de huisartsenpraktijk moet een samenwerking hebben met een praktijkondersteuner of een praktijkverpleegkundige. U moet dit aantonen met een arbeidscontract.
- de praktijkondersteuner en de praktijkverpleegkundige moeten in loondienst werken.
- de huisarts die de lening aanvraagt, moet bijdragen in de kosten voor een bijkomende ruimte of bijkomende infrastructuur voor de praktijkondersteuner en de praktijkverpleegkundige. U moetdit aantonen met een overzicht van de verdeling van de kosten voor de bijkomende ruimte of bijkomende infrastructuur.
Kreeg u eerder al de renteloze lening van 35.000 euro maar nog niet die van 10.000 euro? Dan kan u die extra lening nog aanvragen, zolang u voldoet aan de voorwaarden.
Hoe aanvragen?
U kan zelf de renteloze lening aanvragen via de digitale toepassing PMV online.
U kunt de aanvraag ook indienen via één van de steunpunten voor de ondersteuning van huisartsen of rechtstreeks bij PMV-Standaardleningen.
Digitale toepassing PMV online
Nuttige informatie
Handleiding aanvraag renteloze leningdoc bestand1.8mb
Sjabloon Lidmaatschap huisartsenkringdoc bestand171.0kb
Sjabloon Verklaring deelname medische permanentiedoc bestand171.6kb
Het gebruik van deze sjablonen is niet verplicht. Indien de organisatie die het attest aanlevert een eigen ontwerp gebruikt, wordt dit ook aanvaard mits alle vereiste informatie aangeleverd wordt.
Contact
Bij vragen over deze aanvraag kunt u contact opnemen met PMV-Standaardleningen.