Erkenning geestelijke gezondheidsnetwerken (GG-netwerken)
De GG-netwerken spelen een centrale rol in de organisatie en ondersteuning van de geestelijke gezondheidszorg in Vlaanderen. Deze netwerken zijn samenwerkingsverbanden tussen verschillende netwerkpartners die samenwerken aan het bevorderen van een transparante, toegankelijke en efficiënte geestelijke gezondheidszorg.
Rol en opdrachten van de GG-netwerken
Doelstellingen en principes m.b.t. erkende netwerken geestelijke gezondheid
Vlaanderen wil de netwerken geestelijke gezondheid een centrale rol geven in de organisatie en ondersteuning van het geestelijke gezondheidsaanbod, zoals opgenomen in het Decreet Geestelijke Gezondheid (5 april 2019).
Het netwerk geestelijke gezondheid (of GG-netwerk) wordt erkend als samenwerkingsverband tussen verschillende netwerkpartners en streeft volgende doelstellingen na:
- Het onderschrijft de fundamenten van het geestelijke gezondheidsbeleid dat de voorbije jaren binnen de IMC Volksgezondheid door alle bevoegdheden is goedgekeurd en geeft mee vorm aan het Vlaamse geestelijke gezondheidsaanbod van de toekomst.
- Het onderschrijft het belang aan transparantie, toegankelijkheid en efficiëntie van de geestelijke gezondheidszorg, bewaakt een duidelijke rolverdeling en zet mee expertise in of wisselt ze uit.
In het samenwerkingsverband zijn volgende partners op gelijkwaardige wijze vertegenwoordigd:
- Gebruikers of hun context.
- Professionele, vrijwillige en informele zorg .
- Partners uit sectoren van het beleidsdomein Welzijn, Volksgezondheid en Gezin.
- Partners buiten de sectoren van het beleidsdomein Welzijn, Volksgezondheid en Gezin.
Het samenwerkingsverband moet volgende doelstellingen nastreven:
- Naast individuele, ook populatiegerichte acties geestelijke gezondheid bevorderen.
- Individuele zorg en populatiegerichte acties moeten maximaal toegankelijk zijn. Dit door:
- Eén of meerdere aanspreekpunten aan te wijzen waar personen met geestelijke gezondheidsbehoeften, de zorggebruiker en zijn context terecht kunnen voor informatie i.v.m. passende zorg en de toegang daartoe.
- Maximaal rekening houdend met de eigen regie van de gebruiker.
- Bij te dragen aan een betere integratie van geestelijke gezondheidszorgbevordering, zelfzorg, vrijwillige en informele ondersteuning, acute en langdurige geestelijke gezondheidszorg (GGZ), generalistische en gespecialiseerde GGZ en diensten ter ondersteuning van preventie, welzijn, onderwijs, opleiding, tewerkstelling, wonen, vrije tijd en justitie voor personen met psychische zorgnoden en hun context.
- In ieder GG-netwerk is er een goede spreiding van zorg- en ondersteuningsaanbod ter bevordering, bescherming en waardering van de geestelijke gezondheid van iedere burger. In het toekomstige geestelijke gezondheidszorgmodel werken verschillende zorgactoren en informele hulpverleners en vrijwilligers geïntegreerd samen om dit aanbod te kunnen realiseren. Op die manier is in elk GG-netwerk het aanbod maximaal afgestemd op de geestelijke gezondheidsbehoeften van de kinderen, jongeren, gezinnen, volwassenen en ouderen en kan dit door verschillende actoren worden gerealiseerd. Dit door:
- Een zorgstrategisch plan op te maken waarin psychische en andere zorgnoden en geestelijke gezondheidsbehoeften maximaal worden afgestemd op de regionale zorgnoden.
- De link te leggen met andere regionale zorgstrategische plannen (bv. ziekenhuizen, woonzorg).
Vlaanderen wil ter ondersteuning en in overleg met de GG-netwerken:
- Een kader, de procedures en instrumenten bieden die nodig zijn voor de uitvoering van deze opdrachten.
- Mee waken over het verloop van de uitvoering van deze opdrachten, welke opportuniteiten er zich voordoen en welke belemmeringen er mogelijks zijn.
- Ervoor zorgen dat voorzieningen en GG-netwerken sneller eenvormige en betrouwbare data ter beschikking hebben, zowel wat betreft de zorggebruiker, als het zorgaanbod. Zo kan het Departement Zorg ook op beleidsniveau behoeften en aanbod efficiënter en doelstellingsgericht op elkaar afstemmen.
- Streven naar een eenzelfde overheidskader voor de Vlaamse voorzieningen voor de uitvoering van de functies (kernopdrachten) die kwaliteitsvolle samenwerking over de muren van de voorzieningen heen mogelijk maakt.
Regelgeving
Op 24 mei 2024 verleende de Vlaamse regering haar goedkeuring bij het besluit tot uitvoering van het decreet van 5 april 2019 betreffende de organisatie en ondersteuning van het geestelijke gezondheidsaanbod, wat betreft het organiseren, programmeren en erkennen van de geestelijke gezondheidsnetwerken en het comité geestelijke gezondheidsnetwerken.
Hieronder vindt u de link naar het Besluit Vlaamse Regering en de nota Vlaamse Regering
Nota VR erkenning geestelijke gezondheidsnetwerkenpdf bestand885.8kb
DG BVR erkenning geestelijke gezondheidsnetwerkenpdf bestand2.2mb
- Sector(en)
- Geestelijke Gezondheidszorg