Infrastructuur

Hoe vraagt u een infrastructuurforfait aan?

Stap 1: start uw VIPA-aanvraag op

Wilt u een VIPA-aanvraag opstarten? Stuur dan e-mail naar bouwtechnischteam.vipa@vlaanderen.be. U krijgt dan de naam van de bouwtechnisch adviseur die u tijdens uw aanvraag zal begeleiden. 

Daarna start het VIPA-voortraject met een aantal stappen

Bij vragen over het financiële luik van uw project, contacteer dan ons financieel team

Heb tijdens het voortraject voldoende aandacht voor de VIPA-criteria duurzaamheid.

NOOT: Word je tijdens de bouwwerken voor je project geconfronteerd met archeologische opgravingswerken? Raadpleeg de website van onze collega's van het agentschap Onroerend Erfgoed.

Wegwijs in de VIPA-subsidieprocedures

Dient u voor de eerste keer een VIPA-aanvraag in voor een subsidie of een forfait? Plan dan eerst een begeleidingsoverleg met ons in. U krijgt meer informatie over de procedurestappen, de administratieve verwachtingen en de aandachtspunten.

Vraag zo’n overleg aan door een e-mail te sturen naar vipa@vlaanderen.be.

Stap 2: dien uw VIPA-aanvraag in

  1. Hoe en met welke documenten?

Stuur uw aanvraag met alle nodige documenten in elektronisch naar vipa@vlaanderen.be. De plannen bezorgt u digitaal.

U krijgt:

  • een ontvangstbewijs dat we uw aanvraag goed hebben ontvangen

  • een bericht van ontvankelijkheid of de vraag om ontbrekende stukken aan te leveren. Naast de formele vereisten kunnen bouwtechnische, financiële en functionele adviseurs u immers nog aanvullende inlichtingen vragen. Deze inlichtingen bezorgt u binnen het jaar. 

Het VIPA:

  • ontvangt binnen de 120 dagen na de ontvankelijkheidsdatum van uw aanvraag een eerste evaluatie: die gebeurt door een bouwtechnisch en financieel adviseur van het VIPA en door een  adviseur van de functioneel bevoegde entiteit (Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap). 

  • legt de subsidieaanvraag met de 3 adviezen van de eerste evaluatie en een beslissingsvoorstel voor aan de inspecteur van Financiën.

  • legt de subsidieaanvraag en het beslissingsvoorstel, na positief advies van de inspecteur van Financiën, voor aan de minister

  1. Beslissing minister: uw akkoord infrastructuurforfait

De minister kan daarop het masterplan goedkeuren en het akkoord infrastructuurforfait verlenen. Een akkoord infrastructuurforfait houdt in dat het project in principe in aanmerking komt voor een infrastructuurforfait. Pas dan kan u het startsignaal geven voor de werken of de aankoop verlijden.

Belangrijk bij het infrastructuurforfait

  • U hebt 2 jaar de tijd om het aanvangsbevel naar de aannemer te sturen of de de aankoopakte te laten verlijden. In geval van overmacht is een verlenging mogelijk. Onmiddellijk nadat het bevel van aanvang gegeven is of de aankoopakte verleden, bezorgt u een kopie van het bevel of van de aankoopakte aan het VIPA en deelt u de vermoedelijke datum van ingebruikname mee van de infrastructuur waarvoor de werken of de aankoop plaatsvinden. Het bevel tot aanvang van de werken wordt gegeven conform de principes van de wetgeving betreffende de overheidsopdrachten en sommige opdrachten voor aanneming van werken, leveringen en diensten.
  • De betaling van dat forfait start op het moment dat u het gebouw in gebruik neemt. Bestaat de bouw uit verschillende fasen? Dan kunt u het project beter opsplitsen in delen. De minister kent dan een forfait toe per deel. Zo gauw een deel is afgerond, kan de uitbetaling van dat deel al starten. 
  • Wilt u het bedrag van het forfait laten aanpassen? Dan moet u die wijziging aanvragen ten laatste 90 kalenderdagen vóór u het bevel naar de aannemer stuurt om de werken te starten.
    • Bezorg het VIPA dan een grondige motivatie en de stukken die gewijzigd zijn ten opzichte van de aanvraag van de oorspronkelijke subsidiebelofte.
    • Bedraagt deze wijziging meer dan 10% van het bedrag van de oorspronkelijke subsidiebelofte? Dan doorloopt uw aanvraag terug de procedure zoals bij de eerste evaluatie: 3 adviezen, akkoord inspectie van financiën, goedkeuring minister.
    • Bedraagt deze wijziging maximum 10% van het bedrag van de oorspronkelijke subsidiebelofte? Dan legt het VIPA het beslissingsvoorstel voor de gewijzigde aanvraag voor aan de minister, die deze dan al dan niet goedkeurt.
  • Nadat de minister het akkoord heeft verleend met de wijziging kunnen voor het project of voor dat projectdeel de werken worden aangevat of kan de aankoop worden verleden.

DBFM-project? Ga voor een voorlopig akkoord

Wilt u meer financiële zekerheid vóór u een DBFM-contract afsluit? Dien dan al een aanvraag voor een voorlopig akkoord infrastructuurforfait in. Dat doet u op basis van het project waarvoor u een aanbesteding uitschrijft. Mocht VIPA fundamentele bewaren hebben, dan weet u dat al vóór u met een DBFM-partner in zee gaat, en stuurt u het project op tijd bij. Ontdek welke documenten u nodig hebt voor een aanvraag van een voorlopig akkoord infrastructuurforfait

Stap 3: start de investering en evaluatie 2

  1. Wanneer kunt u de werken starten of de aankoopakte verlijden? 

    Als de minister het akkoord infrastructuurforfait of desgevallend de wijziging ervan heeft verleend.

  2. Welke stukken heeft het VIPA nodig? 

    Tijdens de werkzaamheden en tot de ingebruikname van de betreffende infrastructuur bezorgt u de volgende stukken aan het VIPA, houdt u ze ter beschikking en bezorgt ze op verzoek: SamenstellingEV2_INFF

  3. Is er controle? 

    Het VIPA kan tijdens de uitvoering van de werken altijd een controle uitvoeren over de conformiteit met het akkoord infrastructuurforfait.

Stap 4: vraag de opstartbeslissing aan

  1. Wanneer vraagt u de opstartbeslissing voor het toekennen van het forfait aan? 

    In het jaar vóór u de nieuwe infrastructuur (of het deel) in gebruik neemt. Ten vroegste 1 januari en ten laatste 31 december van dat jaar.

  2. Hoe vraagt u de opstartbeslissing aan? 
    • ondertekende notulen van de bevoegde organen: u agendeert de aanvraag van het forfait op uw raad van bestuur (of ander bevoegd orgaan) en bezorgt de notulen met de beslissing om het infrastructuurforfait aan te vragen aan uw dossierbehandelaar bij VIPA, samen met de datum waarop u de infrastructuur in gebruik neemt. 

    • akte als bewijs van genotsrecht: bij uw aanvraag steekt u ook een bewijs van genotsrecht. Dus een bewijs dat u eigenaar bent van het gebouw. Of een gebruiksovereenkomst of terbeschikkingstellingsovereenkomst als het om een verbouwing gaat.

    • ten laatste wanneer u uw opstartbeslissing aanvraagt, bezorgt u de volgende stukken aan het VIPA: Aanvraag opstartbeslissing - samenstelling dossier.

Vanaf de ingebruikname houdt u de volgende stukken ter beschikking of bezorgt u ze op verzoek aan het VIPA: aanvraag evaluatie 3 - samenstelling dossier

  1. Wanneer ontvangt u het forfait? 

    Maximaal 90 dagen na ingebruikname van de nieuwe infrastructuur stuurt VIPA een advies naar de minister. Die neemt een beslissing over de start van de uitbetaling. Het infrastructuurforfait kan pas toegekend worden vanaf de datum van de ingebruikname van de infrastructuur

Bezorg de bestelling of het aanvangsbevel

  • Stuur een kopie van het bewijs van uw bestelling of het aanvangsbevel voor de aannemer naar VIPA.

Stap 5: vraag de uitbetaling aan

  1. Wanneer vraagt u de uitbetaling van het forfait aan? 
    • In het jaar vóór u de nieuwe infrastructuur (of het deel) in gebruik neemt. Ten vroegste 1 januari en ten laatste 31 december van dat jaar.

  2. Hoe vraagt u de uitbetaling aan? 
    • notulen raad van bestuur: u agendeert de aanvraag van het forfait op uw raad van bestuur en bezorgt de notulen aan uw dossierbehandelaar bij VIPA, samen met de datum waarop u de infrastructuur in gebruik neemt. 

    • akte als bewijs van genotsrecht: bij uw aanvraag steekt u ook een bewijs van genotsrecht. Dus een eigendomsbewijs dat u eigendom bent van het gebouw. Of een gebruiksovereenkomst of terbeschikkingstellingsovereenkomst als het om een verbouwing gaat.

  3. Wanneer ontvangt u het forfait? 
    • Maximaal 90 dagen na ingebruikname van de nieuwe infrastructuur stuurt VIPA een advies naar de minister. Die neemt een beslissing over de start van de uitbetaling. 

    • VIPA berekent elk jaar het bedrag en het VIPA betaalt dit jaarlijks uit. U krijgt daar bericht van. 
  4. Niet akkoord met het forfaitbedrag? 
    • Gaat u niet akkoord met die berekening? Teken dan via e-mail bezwaar aan binnen de 30 dagen na ontvangt. De leidend ambtenaar neemt een beslissing binnen de 30 dagen na uw bezwaar.

    • Reageert u niet? Dan telt dat als stilzwijgende instemming. 

Stap 6: evalueer uw bouwproject na ingebruikname (evaluatie 3)

In het jaar na de ingebruikname maakt u een evaluatie op met aandacht voor: 

  • het bouwproces

  • de kostprijsevolutie

  • de gebruiksgegevens

  • de gebruikerstevredenheid.

U gebruikt daarvoor het evaluatiesjabloon en bezorgt het aan uw dossierbeheerder bij het VIPA.

Veelgestelde vragen infrastructuurforfait

Toelichting infrastructuurforfait

Sector(en)
Gehandicaptenzorg