Infectieziekten & vaccinaties

Infectieziekten en vaccinaties

Als een besmettelijke ziekten zoals mazelen of hepatitis ergens in Vlaanderen opduikt, neemt het Departement Zorg maatregelen om de verspreiding in te stoppen. Maar voorkomen dat deze ziekten uitbreken is nog beter. Daarom zorgen we ervoor dat artsen en vaccinatoren gratis vaccins kunnen aanbieden tegen heel wat ziekten.

Infectieziekten

Artsen en laboratoria zijn verplicht om bepaalde besmettelijke ziektes te melden aan het Departement Zorg zodra ze die ergens zien opduiken. Zo kunnen we een duidelijk overzicht krijgen en maatregelen nemen om verdere verspreiding te beperken of te voorkomen.

Daarnaast bieden we zorgverleners en -voorzieningen advies over hoe ze uitbraken van besmettelijke ziekten kunnen voorkomen en hoe ze het best handelen bij een uitbraak. Voor ondersteuning kunnen ze altijd terecht bij onze gespecialiseerde diensten in elke provincie.

Vaccinaties

Het Departement Zorg coördineert het vaccinatiebeleid in Vlaanderen en zorgt ervoor dat artsen en vaccinatoren gratis vaccins ontvangen om kwetsbare groepen, zoals jonge kinderen en ouderen, te beschermen tegen infectieziekten waarvoor vaccinatie mogelijk is. 

We zorgen voor een kwalitatief en up-to-date vaccinatieschema en zorgen ervoor dat iedereen goed geïnformeerd wordt. 

Daarnaast ontwikkelen we helder en betrouwbaar infomateriaal en organiseren we gerichte campagnes om mensen te informeren over vaccinaties.

Zorginfecties

Zorginfecties door MDRO (multidrugresistente micro-organismen).

Zorginfecties of nosocomiale infecties zijn infecties die een persoon oploopt tijdens een verzorgingsproces, tijdens of in aansluiting op een opname of behandeling in een zorginstelling (bv. ziekenhuis, woonzorgcentrum) of ten gevolge van ambulante zorg (bv. thuiszorg).  

Onder multidrugresistente micro-organismen (MDRO) verstaan we ziekteverwekkers (pathogenen) die resistent zijn aan minimum 1 antimicrobieel middel binnen 3 of meer antimicrobiële categorieën.
 

Antimicrobiële resistentie (AMR) werd door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) uitgeroepen tot een van de grootste bedreigingen voor de volksgezondheid.
 

Volksgezondheidsinterventies om AMR aan te pakken kunnen een aanzienlijke positieve impact hebben op de volksgezondheid en de toekomstige uitgaven voor gezondheidszorg.
Dergelijke interventies omvatten onder andere initiatieven en maatregelen op vlak van infectiepreventie en -controle (IPC) om overdracht te voorkomen, programma’s voor antimicrobieel stewardship (AMS) en de bevordering van het verstandig gebruik van antibiotica.
Daarnaast kunnen campagnes in de media nuttig zijn om het publiek bewust te maken van AMR en het belang van verstandig gebruik van antibiotica.

Het subteam Zorginfecties heeft volgende taken

  • ondersteuning bieden bij uitbraken met zorginfecties door MDRO in zorgvoorzieningen – Outbreak Support Team
  • initiatieven op het vlak van IPC (Infectiepreventie- en controle) en AMS (Antimicrobieel stewardship) initiatieven om zorginfecties te voorkomen en zo de strijd aan te gaan tegen antimicrobiële resistentie.

Contact

Heb je een vraag over vaccinaties? Heb je advies bij een infectieziekte nodig? Heb je een vraag over de werking van Vaccinnet? Wil je een infectieziekte melden? Of ondervind je problemen bij de bewaring van vaccins? Contacteer ons!