Gezondheid en preventie

Kwaliteit en controle van uw leidingwater

Leidingwater moet voldoen aan de normen die zijn opgenomen in het Vlaams drinkwaterbesluit. Uit de controles van de kwaliteit van leidingwater in Vlaanderen blijkt dat de kwaliteit van het Vlaamse kraanwater zeer goed is. De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) houdt toezicht op de controles en rapporteert jaarlijks over de kwaliteit van het Vlaamse leidingwater.

Klachten over uw drinkwater

Bij klachten over uw drinkwater (bv. afwijkende geur of smaak) contacteert u uw drinkwaterbedrijf. Zij zullen de klacht onderzoeken en indien nodig maatregelen nemen. 

Afwijkingsaanvragen voor drinkwaterkwaliteit

Wanneer het drinkwater in een bepaald gebied niet kan voldoen aan een wettelijke kwaliteitseis, kan er door het betrokken drinkwaterbedrijf een afwijking aangevraagd worden. Een afwijking wordt enkel toegestaan als er geen gevaar is voor de gezondheid van de gebruikers en er geen alternatieve oplossingen zijn voor de drinkwatervoorziening. De Vlaamse Milieumaatschappij en het Departement Zorg verlenen advies bij dergelijke afwijkingsaanvragen.

Afwijking 1,2,4-triazool

Tot en met 20 december 2026 geldt er een tijdelijke afwijking van de norm voor de pesticidenmetaboliet 1,2,4-triazool in het leidingwater afkomstig uit de waterproductiecentra De Blankaart, Zillebeke, Dikkebus en De Gavers: voor 1,2,4-triazool geldt in de betrokken leveringsgebieden tijdelijk een norm van 1 µg/l i.p.v. 0,1 µg/l, de norm die geldt voor alle individuele pesticiden en hun relevante metabolieten. De afwijking werd verleend door minister Jo Brouns na gunstig advies van de Vlaamse Milieumaatschappij en het Departement Zorg. Gezien de gemeten concentraties ruim onder de gezondheidskundige toetsingswaarden voor 1,2,4-triazool liggen, worden er geen negatieve gezondheidseffecten verwacht bij langdurige consumptie van het drinkwater.  

 

Meer informatie:

Controle op niet-genormeerde stoffen in drinkwater

Naast de controle op de kwaliteitseisen uit het Vlaams drinkwaterbesluit, analyseren drinkwaterbedrijven het leidingwater ook op andere, niet-genormeerde stoffen, zoals niet-relevante pesticidenmetabolieten en geneesmiddelen. Wanneer een nieuwe stof in het leidingwater wordt aangetroffen, meldt het drinkwaterbedrijf dit aan de VMM en het Departement Zorg. Vervolgens wordt beoordeeld of er een noodzaak is om een voorzorgswaarde (1ste of 2de orde), een richtwaarde en/of een parameterwaarde vast te stellen. Deze beoordeling gebeurt volgens de methodiek voor niet-genormeerde stoffen

TFA

Naar aanleiding van de vaststelling van trifluorazijnzuur (TFA) in leidingwater heeft VITO in opdracht van het Departement Zorg een 2de orde voorzorgswaarde (gezondheidskundige advieswaarde) afgeleid (2024) op basis van stofspecifieke toxicologische informatie voor TFA. Uit metingen blijkt dat de TFA-concentraties in Vlaams leidingwater overal onder de voorlopige gezondheidskundige advieswaarde van 15,6 µg/l liggen. 

 

Meer informatie: