Gezonde omgeving & levensstijl
Gezondheid en preventie

Lachgas

Lachgas komt geregeld in de media. We hebben op dit moment echter nog niet veel gegevens over het gebruik van lachgas in Vlaanderen. Sinds 8 april 2024 is het oneigenlijk gebruik van lachgas verboden in België.

Meer informatie over de wetgeving is te vinden op de website van De Druglijn.

Voor alle vragen over drank, drugs, pillen of gokken kan je anoniem terecht bij De Druglijn. Bel 078 15 10 20 of chat en mail via druglijn.be.

Beleidsinformatie

U vindt meer informatie over de effecten en risico’s van lachgas op de Druglijn.
 
Professionelen kunnen de infofiche lachgas VAD raadplegen.

Visietekst 'Werken rond lachgas in het onderwijs? De do's en dont's

Communiceren over alcohol en andere drugs in het algemeen is uitdagend en zorgt vaak voor dilemma’s. Voor lachgas geldt dat nog sterker, vanwege de potentieel grote aantrekkingskracht op jongeren en het feit dat het middel makkelijk verkrijgbaar is.

In sommige gevallen kan het breed delen van kennis (bijvoorbeeld in een postercampagne) de gezondheidsbevordering tegenwerken. Een brede campagne over een product dat slechts door een minderheid gebruikt wordt, riskeert immers dit product te normaliseren. Op die manier kan een campagne mensen juist aanzetten tot experimenteren en gebruik. Hetzelfde geldt voor het aanbieden van lessen op school. Klassikaal een onderwerp aan bod brengen terwijl dit geen deel uitmaakt van de leefwereld van leerlingen, kan contraproductief werken. Dat kan nieuwsgierigheid opwekken. 

De overgrote meerderheid van de Vlaamse jongeren en jongvolwassenen gebruikt nu eenmaal geen lachgas. Universele preventie is dus niet aangewezen. VAD, het expertisecentrum rond alcohol, drugs, gamen, gokken en psychoactieve medicatie, geeft aan zelfs voorzichtig te zijn om lachgas via de media bespreekbaar te maken, omdat ze weten dat elke vorm van media-aandacht, zelfs over de gevaren en risico van lachgas, jongeren kan inspireren om te experimenteren met lachgas. En gezien de lage drempel om lachgas te kopen en te gebruiken, is dat een belangrijk aandachtspunt.

Meer informatie rond lachgas in onderwijs is te vinden in de visietekst van VAD
Voor lokale besturen is een infofiche beschikbaar.

Partners

VAD, de partnerorganisatie voor het preventief gezondheidsbeleid voor alcohol, drugs, gamen, gokken en psychoactieve medicatie ontwikkelde verschillende methodieken, materialen en (online) vormingen voor diverse doelgroepen.
 
Indien u advies, vorming of coaching rond gokpreventie wenst, kunt u contact opnemen met het Logo of de CGG preventiewerking.

CGG-preventiewerkers zijn opgeleid om u te begeleiden bij de preventie van lachgas. 

Meer info

U vindt meer informatie over de effecten en risico's van lachgas op de Druglijn.

Meer informatie voor professionelen rond lachgas is te vinden in de infofiche lachgas VAD.

 

Acties, materialen en projecten

Sector(en)
Eerste lijn
Jeugdhulp