Lokaal beleid op vlak van de preventie en aanpak van kinder- en gezinsarmoede
Kinder- en gezinsarmoedebestrijding is een gedeelde verantwoordelijkheid in het kader van het garanderen van het kansrijk opgroeien van elk kind en elke jongere. Dit vraagt om initiatieven in de hele samenleving en op alle niveaus. Hefbomen voor lokale kinder- en gezinsarmoedebestrijding liggen onder meer in het Groeipakket, de lokale teams van Opgroeien, de ontwikkeling van een geïntegreerd gezins- en jeugdhulpbeleid (beleidsplan Vroeg en Nabij), de kinderopvang, buitenschoolse opvang en activiteiten en in de samenwerking tussen verschillende beleidsdomeinen: onderwijs, jeugdwerk, wonen, werk, mobiliteit en integratie en inburgering, ...
De noden van gezinnen met jonge kinderen, onder meer op het vlak van materiele en immateriële deprivatie, vormen de aanleiding om als lokaal bestuur bijzondere inspanningen te leveren op vlak van toegankelijke zorg en ondersteuning en het aanpakken van onderbescherming. In dit kader wordt door het lokaal bestuur ingezet op een nauwe samenwerking tussen beleidsdomeinen en een geïntegreerde aanpak ten aanzien van gezinnen, kinderen en jongeren.
De Vlaamse overheid voorziet in de ondersteuning en financiering van de verdere ontwikkeling van de Huizen van het Kind als lokale ankerpunten waarin de realisatie van het gezinsloket, ontmoeting en aanbod van activiteiten en toegankelijke zorg en ondersteuning wezenlijke opdrachten zijn. De lokale besturen spelen hierin een belangrijke regierol. Toegankelijke zorg en ondersteuning impliceert ook het inzetten op trajectondersteuning. Het lokaal bestuur kan hierin een ondersteunende en faciliterende rol opnemen, bijvoorbeeld door het faciliteren van een lokale gezinscoachwerking of trajectondersteuner-werking, en kan hierin zelfs een regierol opnemen.
Op basis van de pilootprojecten “Zorg en ondersteuning lokaal en vroegdiagnostiek” die lopen van 2024 tot 2026 wordt een onderbouwde uitrol voorzien, waarbij de nodige middelen en praktijkondersteuning worden voorzien.
De Huizen van het Kind krijgen toegang tot het VIPA in functie van de verdere uitbouw van fysieke locatie(s).
De Vlaamse Overheid voorziet (backoffice) ondersteuning naar lokale besturen voor wat betreft het Groeipakket als instrument in de strijd tegen kinder- en gezinsarmoede.
Bijkomend kan de Vlaamse Overheid ook ondersteunen door middel van intervisie en lerende netwerken, het delen van goede praktijken en methodieken.