Naar een betere versie van Alivia
In 2024 is een eerste versie van Alivia uitgetest met 5 onderdelen of modules: levensdoelen, zorg- en ondersteuningsdoelen, zorg- en ondersteuningstaken, zorg- en ondersteuningsteam en communicatie.
Met de ervaringen en feedback uit de eerste piloten met Alivia, zijn we aan de slag om een verbeterde en meer uitgebreide versie van Alivia klaar te maken.
Een "sneak peek" op de volgende Alivia-versie? In dit model zie je al verschillende veranderingen voor de volgende versie, waaronder:
- Er is nu een startpagina voorzien
- Het overzicht van het zorgplan ziet er anders uit
- Het zorgteam is overzichtelijker ingericht
- Er is nu een tab ‘communicatie’ met daaronder notities en overleg
Er zitten ook heel nieuwe functies in de pijplijn, zoals een agenda en meldingssysteem.
Levensdoelen
In deze module zal de persoon met een zorg- en ondersteuningsvraag zijn levensdoelen kunnen formuleren. Die kunnen gaan over alle aspecten van leven:
- Wonen
- Gezondheid
- Werken
- Relationele verbondenheid
- Vrijetijdsbesteding en creativiteit
- Seksualiteit
- Mobiliteit
- Vorming en onderwijs
- Autonomie
- Competenties
Er zijn een aantal methodieken (doelzoeker, zorgesperanto, clever,…) in gebruik om zo’n levensdoelen te bevragen. De resultaten kunnen overgenomen worden in Alivia en dienen als startpunt voor de doelgerichte zorgplanning.
Zorg- en ondersteuningsdoelen
In Alivia zullen de zorg- en ondersteuningsdoelen opgesteld kunnen worden: wat willen we bereiken met de zorg? Bijvoorbeeld: we willen dat de persoon zelfstandig kan thuis wonen, een bepaalde hobby kan (blijven) beoefenen enzoverder.
Die volgen logischerwijs uit de levensdoelen.
Deze doelen kunnen ook komen van bestaande instrumenten om de zorgnood van een persoon te meten, zoals de BelRAI-bevraging.
In Alivia kunnen de zorg- en ondersteuningsdoelen digitaal opgesteld, beheerd en gedeeld worden met iedereen die direct betrokken is bij het bereiken van die doelen (het zorg- en ondersteuningsteam).
Zorg- en ondersteuningstaken
Aan de zorg- en ondersteuningsdoelen koppelt Alivia concretere zorg- en ondersteuningstaken, oftewel afspraken over de zorg die de zorgverleners onderling opstellen en verdelen. Iedere zorg- en ondersteuningstaak heeft een verantwoordelijke en een status om ze zo goed mogelijk te kunnen opvolgen.
Voorbeelden van zorgtaken zijn:
- De controle door de mantelzorger dat de medicijnen tijdig en correct genomen werden
- De dagelijkse oefeningen met de kinesist om pijn in de knie te verlichten
- Verzorgende van gezinszorg komt elke avond langs om de persoon te wassen en te helpen bij het slapengaan
- Wekelijkse therapie bij de psycholoog om zelfvertrouwen te vergroten en depressie te voorkomen
- 3 keer per week gaan wandelen met de buurvrouw
Zorg- en ondersteuningsteam
In Alivia zal ook een duidelijk overzicht staan van wie allemaal een rol opneemt in de zorg en ondersteuning: het zorg- en ondersteuningsteam. Naast hun namen zal je via Alivia ook snel terugvinden hoe ze te contacteren.
Dat zijn zowel informele zorgverleners (buurvrouw, kinderen, echtgenoot, …) als professionele zorgaanbieders uit de gezondheids- en welzijnssector (maatschappelijk werker, huisarts, kinesitherapeut, gezinsondersteuner, endocrinoloog, thuiszorgdiensten, …).
In Alivia krijgt elk van deze personen een rol toegewezen.
In het team kan in onderling overleg een zorgcoördinator aangeduid worden:
- De zorgcoördinator houdt het overzicht over het zorg- en ondersteuningsplan en volgt op dat iedereen zijn taken uitvoert. Als de persoon met een zorg- en ondersteuningsvraag zelf deze coördinatie opneemt, spreken we van zelfmanagement. Dit zelfmanagement vormt altijd het uitgangspunt.
- In gevallen waarin deze persoon de coördinatie niet kan of wil opnemen, de zorgnood té complex is (bijvoorbeeld een zorg- en ondersteuningsteam met zorgaanbieders van verschillende disciplines of snel evoluerende zorg- en ondersteuningsnoden) neemt een zorgaanbieder van het zorg- en ondersteuningsteam deze zorgcoördinatie op.
Communicatie
Zorgaanbieders (uit de gezondheid- en welzijnszorg), mantelzorgers en de personen met zorg- en ondersteuningsnoden moeten op een veilige en eenvoudige manier met elkaar kunnen communiceren over het zorg- en ondersteuningsplan of over (en met) de persoon in kwestie. Het gaat om boodschappen die niet dringend zijn, maar wel belangrijk om elke betrokken zorgaanbieder en de patiënt op de hoogte te houden van wat er is gebeurd, waar men rekening mee moet houden, onverwachte gebeurtenissen, e.d.
Dat begint met het bijhouden van een dagboek of journaal. Nu gebeurt dat vaak nog schriftelijk, bijvoorbeeld in een schriftje dat op de keukentafel van de patiënt blijft liggen. Dat heeft allerlei risico’s qua veiligheid en accuraatheid.
Alivia zal dit op een veilig en gemakkelijk deelbare manier mogelijk maken, met korte stukjes tekst, een foto en eventueel een bijlage.
Op termijn meer onderdelen
Alivia zal niet beperkt blijven tot deze startmodules. Op termijn komen er ook kalender- en agendafuncties, dashboards met meldingen van belangrijke berichten, binnenhalen van medische en niet-medische informatie over de persoon (medicatie, onderzoeksresultaten, leefsituatie…).
Vragen?
Bij vragen kan u contact opnemen met het team Eerste Lijn
Team Eerste Lijn
Afdeling Eerste Lijn en Gespecialiseerde Zorg