Persbericht
Gezonde omgeving & levensstijl
Gezondheid en preventie

Doe ook dit tekenseizoen de tekencheck. Gebeten? Meld dit en stuur een verwijderde teek opnieuw op voor onderzoek

Met de start van de lente is het belangrijk om weer aandacht te hebben voor de preventie van tekenbeten. Daarom start Departement Zorg ook dit jaar opnieuw met de campagne “Wees niet gek. Doe de tekencheck.”, en nodigt Sciensano iedereen uit om opgelopen tekenbeten bij mensen te melden via TekenNet. Daarnaast loopt er dit jaar ook opnieuw een studie naar de aanwezigheid van ziektekiemen in teken. Neem hieraan deel vanaf nu tot 31 oktober 2025 door uw verwijderde teek op te sturen naar Sciensano voor verder onderzoek.

Publicatiedatum
03 april 2025

Tekenbeten in 2024 algemeen vergelijkbaar met 2023 ondanks minder tekenbeten in de lente

Tekenbeten in 2024 algemeen vergelijkbaar met 2023 ondanks minder tekenbeten in de lente

In 2024 werden er in België 6.234 tekenbeten bij personen gerapporteerd via Tekennet. Dat is vergelijkbaar met de resultaten in 2023 (6.550 tekenbeten), maar minder dan het gemiddelde voor de voorbije vijf jaar (periode 2019-2023, met 7.341 tekenbeten). Net zoals voorgaande jaren werden in 2024 meer tekenbeten gemeld in Vlaanderen (60,5%) in vergelijking met Wallonië (38,1%). Het aantal meldingen in Brussel bleef opnieuw zeer beperkt (1,4%).  

Het aantal gemelde tekenbeten per 100.000 inwoners ligt wel steeds hoger in Wallonië dan in Vlaanderen

Aantal gemelde tekenbeten op een individu per provincie en per regio

*Totaal België is de som van de aantallen per provincie en 913 tekenbeten waarvoor de postcode niet gekend is.

“In het algemeen werden in 2024 in de lente minder tekenbeten gemeld in vergelijking met de voorgaande vijf jaren. Ook de piek van de meldingen, die zoals andere jaren werd bereikt in juni, was minder uitgesproken. In de zomer en het najaar was het aantal beten wel vergelijkbaar of zelfs hoger dan het gemiddelde in de periode 2019-2023. Dit kan te wijten zijn aan verschillende factoren die een impact hebben op de aanwezigheid van teken in de natuur of op het gedrag van de mens. Zo hadden mensen vermoedelijk minder buitenactiviteiten (met dus minder blootstelling aan teken) in 2024, omdat het een bijzonder nat jaar was.” verduidelijkt Sciensano-onderzoekster Laurence Geebelen. “Anderzijds waren er minder hitteperiodes in de zomer, waardoor er toen mogelijk meer teken actief waren en konden overleven en er terug meer tekenbeten werden opgelopen”.

Een tekenbeet? Meld het via TekenNet en stuur de teek op voor onderzoek

Dankzij de meldingen van burgers krijgen de onderzoekers van Sciensano meer inzicht in waar, wanneer en door wie tekenbeten worden opgelopen. Daarnaast laat onderzoek op teken toe om het risico op ziekten beter in te schatten. “Teken kunnen besmet zijn met meerdere ziektekiemen, die via een beet overgedragen kunnen worden op de mens, zoals de Borrelia bacterie die de ziekte van Lyme kan veroorzaken.” legt Laurence Geebelen uit.  “Door je verwijderde teek op te sturen kunnen wij nagaan hoeveel teken in België besmet zijn.

Hoe kan je deelnemen aan deze studie, die loopt tot eind oktober 2025 ?

  • Verwijder een vastgebeten teek zo snel mogelijk, met een aangepaste tekentang of pincet, zonder op het achterlichaam van de teek te knijpen.
  • Kleef de teek (dood of levend) met doorzichtige plakband op een witte briefkaart of een wit blad.
  • Ga naar de website www.tekennet.be(externe link) en klik op de knop “Stuur uw verwijderde teek op voor onderzoek”.
  • Beantwoord online enkele korte vragen en ontvang een uniek codenummer voor je melding, dat je op de kaart of het blad met de teek noteert.
  • Stuur de teek zo snel mogelijk (liefst binnen 48 uur) op naar Sciensano. Meer informatie hierover wordt gegeven op de website.

Let op: voor deze studie verzamelen we geen teken die verwijderd werden bij een huisdier of in de natuur werden gevangen. Ook worden enkel teken geanalyseerd waarvoor de korte online vragenlijst werd ingevuld.

Sciensano analyseert de teken na de inzamelingsperiode. Daarom kunnen we geen persoonlijke feedback geven over welke ziektekiemen er eventueel aanwezig zijn in de teek die werd opgestuurd. De globale resultaten van de studie worden in de loop van 2026 bekendgemaakt op de website TekenNet.be.

Preventie van tekenbeten

Nu we weer massaal de natuur zullen intrekken, moeten we ons bewust blijven van de mogelijke gevolgen van een tekenbeet. Daarom lanceert het Departement Zorg opnieuw de campagne “Wees niet gek. Doe de tekencheck.”, om mensen aan te zetten tot het voorkomen van tekenbeten en het controleren van hun lichaam na een buitenactiviteit. De campagne en de website www.tekenbeten.be geven een eenvoudig advies aan iedereen die in de natuur komt: controleer je lichaam op teken, verwijder ze en volg de plaats van de beet op.

“Als Departement Zorg blijven wij natuurbezoeken aanmoedigen, maar met deze campagne willen wij iedereen bewust maken van de mogelijke gevolgen van een tekenbeet die op een eenvoudige manier te voorkomen zijn”, zegt Joris Moonens, woordvoerder van het Departement Zorg.

Download de Tekennet-app voor iOS(externe link) of Android(externe link).