Persbericht
Zorgaanbod
Kwaliteit

Woonzorglijn ontvangt minder klachten dan vorig jaar

Voor het tweede jaar op rij is het aantal klachten in de ouderenzorg gedaald. Dat blijkt uit het jaarverslag van de Woonzorglijn. In 2024 registreerde het Departement Zorg 1.906 oproepen, waarvan 408 klachten en 1.498 vragen. Dit is het laagste aantal klachten sinds de covid-periode. Deze aantallen tonen wel dat er een blijvende behoefte is aan informatie en dat bewoners en hun familie de Woonzorglijn gevonden hebben als aanspreekpunt voor hun bezorgdheden.

Publicatiedatum
10 april 2025

In 2022 telde de Woonzorglijn nog het hoogste aantal klachten (600). Sindsdien daalde het aantal, met nu dus opnieuw een daling ten opzichte van 2023 (526). Een klacht kan over verschillende onderdelen van het woonzorgcentrum gaan. Daarom deelt de Woonzorglijn de klachten op in 1.152 verschillende deelklachten volgens thema. De meeste deelklachten (47%) van 2024 hadden betrekking op de zorg en de kwaliteit van de dienstverlening in de ouderenvoorzieningen. Meestal gaat het dan over klachten over medicatie, dagelijkse lichaamsverzorging en dagelijks onderhoud. Personeelsomkadering (20%) en rechten en plichten van bewoners (16%) komen daarna het vaakst voor.

Van de 1.152 deelklachten die in 2024 behandeld werden, bleek 53% gegrond. 21% van de klachten bleek ongegrond. De overige klachten zijn nog in onderzoek. Bij de gegronde klachten werd een inbreuk op de erkenningsvoorwaarden vastgesteld. Bij 75% van deze gegronde klachten voerde Zorginspectie een onderzoek uit om ter plaatse de situatie te beoordelen. De overige klachten waren bij het opstellen van het jaarverslag nog in onderzoek, niet meer vast te stellen of intussen geannuleerd.

Joris Moonens, woordvoerder Departement Zorg: “De Woonzorglijn speelt een cruciale rol bij het in kaart brengen van knelpunten in de ouderenzorg. Maar het blijft belangrijk dat voorzieningen hun interne klachtenbehandelingssystemen laagdrempelig houden, zodat bewoners en hun families hun bezorgdheden in eerste instantie bij de voorziening zelf kunnen melden. Een goede interne klachtenbehandeling is een startpunt voor kwaliteitsverbetering.”

Ook vermoedens of gevallen van grensoverschrijdend gedrag kunnen bewoners en hun familieleden melden aan de Woonzorglijn. In 2024 kreeg de Woonzorglijn 11 klachten over een vorm van grensoverschrijdend gedrag. Na onderzoek bleken 5 daarvan gegrond. 3 keer ging het over gedrag van een bewoner naar medebewoners, 2 keer over fysiek geweld van een medewerker naar een bewoner.

Over de Woonzorglijn

De Woonzorglijn is het contactpunt van de Vlaamse overheid voor wie vragen of klachten heeft over een ouderenzorgvoorziening. Zowel bewoners als familieleden of vrienden en zelfs personeel kunnen er terecht met vragen of klachten over de werking van een erkend woonzorgcentrum.

De Woonzorglijn is elke voormiddag telefonisch bereikbaar van 9 uur tot 12 uur. U kan uw vraag of klacht ook indienen via het webformulier op www.woonzorglijn.be. Dit kan ook altijd anoniem.

Jaarverslag van de Woonzorglijn 2024

Sector(en)
Residentiële ouderenzorg