Infrastructuur
Optie 2: zomercomfort
Naast een goede binnenluchtkwaliteit is het garanderen van een goed zomercomfort ook een belangrijk aandachtspunt binnen een gezond binnenmilieu.
We willen hiermee tegemoet komen aan de uitdagingen van de toekomstige langere intensievere hittegolven. Met deze optie krijg je inzicht op een minimale set van maatregelen die wenselijk zijn om uit te voeren. Maatregelen die zomercomfort maximaliseren, zonder/met minimale extra energievraag (actieve koeling pas als laatst mogelijke stap) worden uitgewerkt.
Uitvoeringsvoorwaarden
- De zomercomfortanalyse kan enkel aangevraagd worden in combinatie met een energieaudit.
- De aanvrager vraagt voor minstens 1 gebouw een zomercomfortanalyse aan
- De zomercomfortanalyse gebeurt voor het hele bestaande gebouw
- De aanvrager realiseert de klimaatmaatregelen met een terugverdientijd van maximum 5 jaar, ten laatste 3 jaar na de oplevering van de energieaudit met zomercomfortanalyse, behalve als hij n.a.v. de energieaudit beslist om het gebouw binnen de 5 jaar na de oplevering van de zomercomfortanalyse af te breken.
- Na de realisatie van de klimaatmaatregelen met een terugverdientijd van maximum 5 jaar, blijft het gebouw voldoen aan de wettelijke voorwaarden om zorg- en dienstverlening te organiseren
- Als de aanvrager een onderneming is, dan mag hij niet meer de-minimissteun ontvangen dan de regeling voor de-minimissteun aan ondernemingen belast met diensten van algemeen economisch belang toelaat
- Als de aanvrager de maatregelen met een terugverdientijd van maximum 5 jaar niet binnen de 3 jaar realiseert, kan het VIPA de kostprijs van de betrokken zomercomfortanalyse terugvorderen.
Output?
Wanneer een voorziening deze optie bij een energieaudit selecteert, dan dient het studiebureau:
- Een summiere dynamische simulatie van de oververhitting en lokaal discomfort in minimaal 2 en maximaal 4-8 kritische ruimtes van het betreffende gebouw uit te voeren.
- Deze summiere dynamische simulatie wordt hierbij noodzakelijk geacht, aangezien de synergie tussen verschillende maatregelen (vb. thermische massa en mechanische ventilatie) noodzakelijk is in de realisatie van een goed binnenklimaatcomfort.
- Ook zal de buitenomgeving (~ concreet de inrichting van de site) mee bestudeerd worden als potentieel van natuurlijke airco versus accelerator hitte-eilandeffect.
- Een extra set zomercomfortmaatregelen (die het thermisch zomercomfort binnen het gebouw gaan maximaliseren) voor het betreffende gebouw uit de energieaudit uit te werken.
- Een kort samenvattend rapport van bovenstaande 2 bullets over de conclusies van de extra zomercomfortanalyse op te stellen en aan de voorziening toe te lichten.
- Sector(en)
- Eerste lijnGeestelijke GezondheidszorgGehandicaptenzorgJeugdhulpKinderopvangResidentiële ouderenzorgRevalidatieThuiszorgWelzijnsvoorzieningenWoonzorgZiekenhuizen