Handboek: Groenblauwe ruimtes als bouwsteen van gezonde en veerkrachtige leefomgevingen
Wil je binnen plannen en projecten gezondheidswinsten kunnen realiseren en gezondheidsrisico’s kunnen beperken, wil je werken aan groen-blauwe netwerken en dooradering van de bebouwde omgeving, dan is het handboek voor planning, inrichting en beheer “Groenblauwe ruimtes als bouwsteen van gezonde en veerkrachtige leefomgevingen” iets voor jou.
- Publicatiedatum
- 01 februari 2022
Het handboek geeft wetenschappelijke en praktische inzichten over waarom, wat en hoe we gezondheidswinsten kunnen realiseren en gezondheidsrisico’s kunnen beperken, door het inzetten van kwaliteitsvolle groene en blauwe ruimtes in en nabij leefomgevingen.
De vertrekbasis voor voorliggend handboek zijn twee wetenschappelijke rapporten. In het eerste rapport wordt een typologie van groenblauwe ruimtes ontwikkeld. Het tweede rapport beschrijft de resultaten van een uitgebreid literatuuronderzoek naar de gezondheidsimpact van de gedefinieerde types, componenten en kenmerken van groenblauwe ruimtes. Dit handboek is het sluitstuk van de studie en vertaalt de inzichten uit de wetenschappelijke rapporten door naar ambities, interventies en richtlijnen voor beleid, ontwerp en beheer, die zowel door ruimtelijke planners, gezondheidsprofessionals en natuurontwikkelaars- en beheerders toegepast kunnen worden.
Het handboek bestaat uit vijf delen.
- een conceptuele kader;
- een aantal algemeen toepasbare basisprincipes voor het ontwikkelen van groen blauwe ruimtes;
- een niet limitatief overzicht met inspirerende strategische ingrepen;
- een overzicht van relevante richtlijnen voor actie, gaande van draagvlakvorming, analyse, planning, uitvoering tot beheer;
- een casestudy in de gemeente Borsbeek.