Samen bouwen aan geestelijke gezondheid
Van december 2023 tot december 2024 werd een intensief beleidsproces doorlopen om geestelijke gezondheidsbevordering (GGB) in Vlaanderen scherp te definiëren en beleidsmatig te verankeren. Dit resulteerde in een integraal beleidsplan, dat richting geeft aan een krachtig preventief gezondheidsbeleid en bijdraagt aan het mentaal welzijn van alle Vlamingen.
Beleidsplan
Het beleidsplan geestelijke gezondheidsbevordering biedt een gedeeld denk- en handelingskader dat dient als fundament voor toekomstig beleid. Het bevat:
- Een missie en visie, met strategische ambities per levensfase.
- Concrete strategische en operationele doelstellingen.
- Een methodologie voor portfoliomanagement en beleidsopvolging.
- Een overzicht van effectieve, kostenefficiënte interventies.
- Beleidsaanbevelingen en randvoorwaarden voor samenwerking.
- Indicatoren voor monitoring op populatieniveau.
- Een raamwerk voor gezondheids-economische evaluatie.
Het plan is het resultaat van een breed participatief traject, waarbij meer dan 60 stakeholders, academici en terreinorganisaties betrokken waren.
Stakeholders
Procesdocument
Het procesdocument beschrijft stap voor stap hoe het beleidsplan tot stand kwam. Het document legt de nadruk op de wetenschappelijke en participatieve aanpak, en geeft inzicht in de methodologie, stakeholderbetrokkenheid en integratie van inzichten. breed participatief traject, waarbij meer dan 60 stakeholders, academici en terreinorganisaties betrokken waren.
Wetenschappelijk rapport
Het wetenschappelijk rapport van het Steunpunt Welzijn, Volksgezondheid en Gezin biedt een diepgaande academische onderbouwing van de inzichten in het beleidsplan. Dit rapport wordt later gepubliceerd en biedt meerwaarde voor wie zich grondig wil verdiepen in de wetenschappelijke analyse.
Het rapport zal later beschikbaar zijn
Waarom dit beleidsplan?
Geestelijke gezondheidsbevordering is een relatief jonge, maar noodzakelijke beleidslijn binnen het preventief gezondheidsbeleid. Mentale gezondheid beïnvloedt elk aspect van ons leven, van welzijn en verbondenheid tot participatie in de maatschappij en productiviteit. Het beleidsplan biedt een duidelijke koers om de mentale gezondheid in Vlaanderen te versterken, met aandacht voor kwetsbare groepen, levensfasegerichte aanpak en intersectorale samenwerking.
Missie
Contact
Voor meer informatie kan u terecht bij elke.ghyllebert@vlaanderen.be of preventiefgezondheidsbeleid@vlaanderen.be.