Subsidiëring van een centrum voor herstelverblijf

Erkende centra voor herstelverblijf kunnen subsidies aanvragen bij het Departement Zorg. U vindt hier meer informatie over de aanvraagprocedure, hoogte van het bedrag en de wijze van uitbetaling.

Subsidies voor nieuwe centra voor herstelverblijf

Subsidies aanvragen

Om in aanmerking te komen voor subsidiëring moet u als nieuw centrum voor herstelverblijf het formulier 'aanvraag van de subsidiëring van een centrum voor herstelverblijfdoc bestand196.5kb' indienen. De subsidieaanvraag maakt deel uit van het dossier voor de erkenningsaanvraag.

Beschikbare middelen voor nieuwe initiatieven

Erkend worden als centrum voor herstelverblijf houdt niet automatisch in dat u ook subsidies ontvangt. De mogelijkheid om nieuwe initiatieven te subsidiëren is elk jaar afhankelijk van de beschikbare financiële middelen.

Alle nieuwe centra voor herstelverblijf die erkend zijn vóór 1 juli van het lopende jaar en die nog geen subsidies ontvangen, worden beschouwd als nieuw initiatief. Wanneer er op de begroting voldoende middelen zijn om alle nieuwe initiatieven te subsidiëren, dan komen al die voorzieningen in aanmerking voor subsidiëring. Als er onvoldoende middelen beschikbaar zijn om deze initiatieven allemaal te subsidiëren, stelt de minister van Welzijn een prioriteitenschema op om te bepalen welke nieuwe initiatieven subsidies zullen krijgen vanaf het lopende jaar.

Prioriteitenschema

Voor het opstellen van het prioriteitenschema voor de centra voor herstelverblijf houdt de minister onder meer rekening met:

  • de datum van de erkenningsbeslissing;
  • de geografische spreiding van de centra voor herstelverblijf.

Subsidievoorwaarden

Erkende centra voor herstelverblijf die het voorgaande jaar al subsidies ontvingen, ontvangen automatisch jaarlijks de subsidie-enveloppe als ze blijvend aan de subsidievoorwaarden voldoen:

  • De erkenningsvoorwaarden naleven die van toepassing zijn op een centra voor herstelverblijf;
  • Een zelfevaluatie voeren;
  • Elk jaar vanaf 15 april de kwaliteitsplanning voor het lopende jaar en het jaarverslag van het afgelopen jaar ter beschikking van het Departement Zorg houden;
  • Een boekhouding voeren volgens de algemene boekhoudregels die van toepassing zijn op de rechtsvorm van het dienstencentrum en elk jaar een financieel verslag opsturen naar het departement;
  • Er moeten voldoende financiële middelen beschikbaar zijn.

Vermindering of terugvordering van subsidies

Als blijkt dat een centrum voor herstelverblijf de subsidievoorwaarden niet naleeft, dan kan het Departement Zorg de subsidies verminderen of terugvorderen.
In dat geval ontvangt u een voornemen tot vermindering of terugvordering van de subsidie. Tegen dat voornemen kan een bezwaarschrift worden ingediend.

Subsidie-enveloppe

Centra voor herstelverblijf die recht hebben op subsidies, ontvangen jaarlijks een subsidie-enveloppe.
Het Departement Zorg betaalt 4 voorschotten en een saldo uit.

Gemiddelde bezettingsgraad

De hoogte van de subsidie-enveloppe wordt afhankelijk gemaakt van de gemiddelde bezettingsgraad van het centrum voor herstelverblijf.

De gemiddelde bezettingsgraad is het totale aantal gefactureerde verblijfsdagen voor de erkende gesubsidieerde verblijfseenheden in exploitatie per kalenderjaar, gedeeld door het product van het aantal dagen van het kalenderjaar in kwestie en het aantal erkende gesubsidieerde verblijfseenheden in exploitatie. Er wordt geen rekening gehouden met het aantal aanwezigheidsdagen boven op de maximale verblijfsduren die van toepassing zijn op de centra voor herstelverblijf. 

  • Een centrum voor herstelverblijf dat een gemiddelde bezettingsgraad van minimaal 70% realiseert, komt in aanmerking voor het volledige subsidiebedrag per erkende verblijfseenheid in exploitatie;
  • Als het centrum voor herstelverblijf een gemiddelde bezettingsgraad van minimaal 50%, maar minder dan 70% realiseert, ontvangt het 70% van het subsidiebedrag per erkende verblijfseenheid in exploitatie.
  • Als het centrum voor herstelverblijf een gemiddelde bezettingsgraad van minimaal 30%, maar minder dan 50% realiseert, ontvangt het 50% van het subsidiebedrag per erkende verblijfseenheid in exploitatie.
  • Als het centrum voor herstelverblijf een gemiddelde bezettingsgraad van minder dan 30% realiseert, komt het niet in aanmerking voor een subsidie.

Voorschotten

De centra voor herstelverblijf ontvangen elk kwartaal een voorschot. Dat voorschot bedraagt telkens 22,5% van de subsidie-enveloppe voor dat jaar. 
Een centrum voor herstelverblijf ontvangt dus al 90% van de subsidie-enveloppe in de loop van het betrokken jaar.

Het Departement Zorg betaalt het voorschot van het 1e kwartaal uit voor eind februari van het lopende jaar. De 3 andere voorschotten worden telkens uitbetaald voor het einde van de tweede maand van het kwartaal waarop ze betrekking hebben.

Een uitzondering hierop is wanneer de erkende verblijfseenheden in exploitatie die nog niet gesubsidieerd zijn, in het lopende begrotingsjaar voor de eerste keer subsidies toegekend krijgen. Zij krijgen twee voorschotten uitbetaald van 22,5% van het subsidiebedrag per erkende verblijfseenheid in exploitatie, vermenigvuldigd met het aantal erkende verblijfseenheden in exploitatie op 1 juli van het begrotingsjaar.

Saldo

Het resterende saldo betaalt het Departement Zorg uit in de loop van het daaropvolgende jaar en hangt af van de gemiddelde bezettingsgraad.

De centra voor herstelverblijf bezorgen jaarlijks voor 1 maart een overzicht van het totale aantal gefactureerde verblijfsdagen tijdens het voorbije jaar aan het Departement Zorg.

Als een centrum voor herstelverblijf meer voorschotten ontvangen heeft dan het subsidiebedrag waarop het recht heeft op basis van de gegevens die zijn bezorgd, wordt het verschil teruggevorderd.

Subsidiebedragen

Werkjaar 2025

Het subsidiebedrag per erkende verblijfseenheid in exploitatie voor het jaar 2025 bedraagt 1.260 euro.

Omdat de mogelijkheid tot structurele financiering nieuw is vanaf 1 januari 2025, zullen de centra voor herstelverblijf die in aanmerking komen voor subsidiëring vanaf 2025 in het najaar van 2025 slechts twee voorschotten van 22,5% van het maximale subsidiebedrag ontvangen, berekend op basis van het aantal erkende verblijfseenheden in exploitatie op 1 juli 2025.

Contactgegevens thuiszorg