Gezondheid en preventie

Tips voor de voedingssector

Voeding is één van de belangrijkste bronnen van contact met hormoonverstoorders. Mensen die in de voedingsindustrie werken, moeten daarom weten waarop ze kunnen letten. Dankzij enkele kleine aanpassingen kun je contact met schadelijke stoffen beperken.

Tips

  • Was nieuw keukenmateriaal voor het eerste gebruik.
  • Warm geen voeding op in plastic kommen of bakjes (bijvoorbeeld in de microgolf), gebruik liever hittebestendig porselein of glas.
  • Kook zo veel mogelijk vers, gevarieerd en zo weinig mogelijk bewerkt voedsel.
  • Was groenten en fruit grondig voor je ze gebruikt, of schil ze.
  • Beperk plastic met de recycleercode 3, 6 en 7 voor voedingsproducten.
  • Beperk plastic waterflessen.
  • Vervang een pan zodra de antiaanbaklaag niet meer intact is (als er bijvoorbeeld krasjes in zijn) of koop een keramische pan of een pan in roestvrij staal.
  • Als je voedsel verkeerd bereid, kunnen gevaarlijke stoffen ontstaan, zoals PAK’s.

De Federale overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg deelt meer informatie over hormoonverstoorders op het werk.
Heb je specifieke vragen? Dan kun je ook bij je sectorfederatie terecht:

Ook in je dagelijkse leven kun je met hormoonverstoorders in contact komen. Ook daarvoor hebben we heel wat tips.