Gezondheid en preventie
Tips voor grootouders
Als grootouder heb je het beste voor met je kinderen én je kleinkinderen. Of je nu op (kraam)bezoek gaat of zelf op de kinderen mag passen: je hebt heel wat kansen om hen te zien leren, groeien en ontwikkelen. Natuurlijk wil je er dan ook voor zorgen dat ze dat allemaal gezond kunnen doen. Gelukkig kun je er met enkele kleine aanpassingen voor zorgen dat je kleinkinderen in jouw huis zo weinig mogelijk met hormoonverstoorders in contact komen:
Tips
- Controleer het speelgoed waarmee je eigen kinderen nog hebben gespeeld: is het nog in orde? Heel wat ‘vintage’ plastic speelgoed bevat nog resten van chemicaliën die ondertussen op de zwarte lijst staan. Bovendien wordt kunststof door de jaren heen poreus. Daardoor kunnen gevaarlijke stoffen gaan lekken en vinden ze makkelijker de weg naar je kleinkind.
- Koop je nieuw speelgoed? Kies dan voor speelgoed uit natuurlijke materialen, bijvoorbeeld houten speelgoed dat alleen met ecologische producten is behandeld, en voor speelgoed met het CE-merk. Spoel, was of lucht het speelgoed als je het uit de verpakking haalt.
- Warm eten liefst op in glazen containers, of containers van roestvrij staal. Plastic houders kun je beter niet in de microgolfopwarmen.
- Beperk het gebruik van muggenmelk met DEET of icaridine bij je kleinkinderen. Ga je samen op reis naar een land waar muggen gevaarlijke ziektes kunnen overbrengen, dan is het veiliger om wel een muggenmelk met DEET te gebruiken
- Ook zonnecrème bevat soms schadelijke stoffen. Het is natuurlijk moeilijk om ze achterwege te laten, en het blijft belangrijk om je goed te beschermen tegen de zon. Kies ook hier zo vaak mogelijk voor natuurlijke producten. Minerale filters bevatten meestal minder chemische stoffen dan synthetische filters.
- Beperk producten met sterke geuren, ook luchtverfrissers en interieurparfums. Als je toch parfum wilt gebruiken, zorg er dan voor dat je kleinkind er niet mee in contact komen.
Niet alleen je kleinkinderen beschermen is belangrijk, denk ook aan jezelf:
- Was nieuw keukenmateriaal voor het eerste gebruik.
- Warm geen plastic op (bijvoorbeeld in de microgolf), gebruik liever hittebestendig porselein of glas.
- Kook zo veel mogelijk vers. Was groenten en fruit goed voor je ze verwerkt, of schil ze.
- Beperk het gebruik van bestrijdingsmiddelen zoals pesticiden als je in de tuin werkt.