Zorgaanbod

Arbeidsmatige activiteiten

Arbeidsmatige activiteiten in het kader van het gezondheids- en welzijnsbeleid

Op 1 januari 2024 trad er voor de arbeidsmatige activiteiten (AMA) nieuwe regelgeving in werking en veranderden ze van naam. De officiële benaming is nu ‘arbeidsmatige activiteiten in het kader van het gezondheids- en welzijnsbeleid’, voorheen gekend als AMA WVG. Zo wordt er een duidelijker onderscheid gemaakt met arbeidsmatige activiteiten binnen de sociale economie (AMA SE). De informatie die u hier vindt over AMA gaat steeds over AMA in het kader van het gezondheids- en welzijnsbeleid. Voor informatie over AMA SE verwijzen we naar het Departement Werk en Sociale Economie.

Doelgroep van arbeidsmatige activiteiten

Personen die ouder zijn dan 18 jaar en jonger dan de pensioengerechtigde leeftijd en voor wie betaalde beroepsarbeid, met of zonder ondersteuning, op middellange termijn niet, nog niet of niet meer mogelijk is door een of meer belemmeringen van cognitieve, medische, psychische, psychiatrische of sociale problematiek (CMPPS). Deze personen kunnen deelnemen aan arbeidsmatige activiteiten (AMA) in het kader van het gezondheids- en welzijnsbeleid.

AMA in het kader van het gezondheids- en welzijnsbeleid zijn toegankelijk voor personen met verschillende inkomensstatuten. Het is aan de begeleider AMA om vóór het afsluiten van een overeenkomst na te gaan of de rechten en plichten, die verbonden zijn aan het statuut van de persoon die AMA wil verrichten, vervuld zijn bij een deelname.

Om dubbele financiering  te voorkomen is AMA niet combineerbaar met dagondersteuning en/of begeleid werken binnen het aanbod van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) en dit zowel bij rechtstreeks toegankelijke hulp (RTH) als via niet-rechtstreeks toegankelijke hulp via een persoonsvolgend budget.

AMA in het kader van het gezondheids- en welzijnsbeleid is ook niet combineerbaar met AMA in de sociale economie.

Wat zijn arbeidsmatige activiteiten (AMA)?

Arbeidsmatige activiteiten (AMA) zijn vrijwillige, onbezoldigde activiteiten voor personen die door een CMPPS-problematiek niet, nog niet of niet meer terecht kunnen in het reguliere of beschutte tewerkstellingscircuit.

De deelnemer AMA verricht onbezoldigd arbeidsmatige activiteiten bij een werkpost. De arbeidsmatige activiteiten worden verricht onder begeleiding van een erkende begeleider AMA. Tussen de deelnemer AMA, de begeleider AMA en de werkpost wordt een overeenkomst afgesloten. Sinds 1 januari 2024 kan hiervoor enkel nog het model van overeenkomstdoc bestand32.0kb worden gebruikt, dat ook werd opgenomen in de regelgeving.

Het doel van het aanbod van arbeidsmatige activiteiten is: het bieden van een zinvolle bezigheid, zorgen voor structuur, het aanreiken van sociale contacten en de mogelijkheid tot zelfontplooiing.

Contact

Heeft u vragen met betrekking tot (uw erkenning als begeleider) arbeidsmatige activiteiten, neem dan contact op.

Sector(en)
Werk-Zorg