Gezondheid en preventie

Inspiratie voor wie zorgt voor kinderen

Materialen

Ben je op zoek bent naar aanvullend materiaal om bewustwording te creëren? Neem dan zeker een kijkje in ons aanbod printmateriaal, sociale media-posts, stickers, ...

Workshops

Organiseer een workshop rond het thema gezond binnen.

Educatieve pakketten

Breng gezonde binnenlucht onder de aandacht via onze educatieve pakketten voor de lagere en middelbare school.

Verander je omgeving

Pak je omgeving aan en heb rechtstreeks invloed op de gezondheid van de kinderen en het personeel van je school of kinderopvang.

Afspraken en regels

Afspraken zijn belangrijk om een goede luchtkwaliteit te waarborgen. Maak afspraken rond Gezond Binnen en zorg zo dat de werking rond het thema goed verloopt.

  • Maak afspraken over het gebruik van de CO2-meter

Meet je al de CO2-concentratie in de lokalen? Goed! Nu is het ook belangrijk dat de CO2-meter optimaal blijft werken. Maak daarom afspraken over het gebruik van de meter. Wat als de meter in het rood gaat? Wat als de meter niet meer goed werkt? Wat als de meter gekalibreerd moet worden? Zorg dat je deze vragen kan beantwoorden wanneer je start met het gebruiken van een CO2-meter. Meer informatie over CO2 en CO2 meten.

  • Voeg ventileren en verluchten toe aan het regelement 

Voeg ventileren en verluchten toe aan het schoolreglement of aan het reglement van de kinderopvang. Zo zijn de ouders en leerlingen op de hoogte van hoe geventileerd en verlucht wordt, wat de afspraken zijn en wie verantwoordelijk is.

  • Zorg voor een duidelijke manier van aanpak bij klachten

Voorkom dat klachten geseponeerd worden. Maak afspraken en zorg voor een duidelijke aanpak als iemand een klacht rond Gezond Binnen heeft. Zorg dat mensen weten waar ze terecht kunnen met hun klacht en stel een verantwoordelijke aan die de klachten behandelt.

Zorg en begeleiding

Ga na hoe gezond de binnenluchtkwaliteit in jouw school of kinderopvang is en hoe je die kan verbeteren. Het meten van CO2 is de gemakkelijkste manier om te weten of je voldoende ventileert of verlucht. Zo spoor je vroegtijdig problemen op en kan je snel verbeteracties opzetten.

  • Stel een Gezond Binnen-team samen voor je voorziening

Heel wat mensen hebben invloed op of worden beïnvloed door het beleid rond gezonde binnenlucht. Vaak zit de nodige kennis en expertise erg verspreid: kennis over de aanwezige ventilatiesystemen, kennis over de afspraken en gewoontes, expertise in het maken van risicoanalyses en bepalen van verbeteracties, enz. Kortom, er zijn heel wat mensen bij betrokken. Stel daarom een team samen met verschillende expertises rond Gezond Binnen en hou op regelmatige basis overlegmomenten zodat iedereen op de hoogte is.

  • Duid een verantwoordelijke aan voor Gezond Binnen

Iedereen is uniek en ervaart zijn omgeving op een andere manier. De ene persoon kan gevoeliger zijn voor tocht, de andere dan weer voor de geur van nieuwe materialen. Het is belangrijk dat iedereen zijn bezorgdheden over een gezonde leefomgeving kan uiten in een veilige omgeving. Om dit mogelijk te maken, is het essentieel om op je school, of in je kinderopvang een verantwoordelijke aan te duiden waar iedereen terechtkan met vragen en bezorgdheden over het thema Gezond Binnen. Via die persoon kunnen personeel en kinderen advies inwinnen en eventuele problemen of klachten bespreken.

  • Inventariseer de loden waterleidingen in je gebouw

In oudere gebouwen is de kans groter dat er nog loden leidingen en/of onderdelen aanwezig zijn in het interne watersysteem. Het is belangrijk om te weten dat lood een ongewenste stof is in drinkwater, aangezien zelfs kleine hoeveelheden lood schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid, zeker voor baby’s en kinderen. Neem op basis van deze inventarisatie actie en vervang de loden waterleidingen waar dat nodig is. Voor meer informatie kan je terecht op de website van de Vlaamse Milieumaatschappij.

  • Inventariseer ventilatie- en verluchtingsmogelijkheden in je gebouw

Weet je welk ventilatiesysteem aanwezig is in jouw school of kinderopvanglocatie? Welke ramen kunnen open om extra te verluchten? Wanneer was het laatste onderhoud van het ventilatiesysteem? Voer een inventarisatie uit en maak een rapport over het aanwezige ventilatiesysteem, de mogelijkheden voor verluchting en de status van het onderhoud. Op basis van die informatie kan je daarna actie ondernemen om de verluchtingsmogelijkheden te optimaliseren. Zo kan je zorgen voor een gezonde binnenluchtkwaliteit in jouw school of in de kinderopvanglocatie.