Je eigen thuis: meubilair & decoratie
Met meubels, matrassen, vloerbedekking en beddengoed richt je je huis in. Veel van die producten gebruiken we elke dag. Vaak zitten er ook chemische stoffen in: bacteriedodende stoffen, verf, vlamvertragers … Als je de aanwijzingen op de verpakking of het productlabel volgt, zijn ze normaal veilig om te gebruiken. Daarnaast kun je de volgende maatregelen nemen:
Zorg voor verse lucht in je woning
Heb je net een nieuw meubel gekocht, nieuwe gordijnen opgehangen of nieuw tapijt gelegd? Zorg zeker zes maanden lang voor extra verse lucht in de ruimte waarin ze staan, hangen of liggen. Zo verdwijnen de restjes schadelijke stoffen uit je huis.
Was je lakens voor gebruik
Beddengoed is vaak gemaakt van katoen; een combinatie van katoen met een andere stof, zoals jersey of microvezel; of andere materialen, zoals linnen of bamboe. Voor de mooie kleuren en prints voegen producenten vaak kleurstoffen toe. Ook tegen krimpen of kreuken worden stoffen toegevoegd. Bovendien komt beddengoed tijdens de productie met andere stoffen in aanraking. Was het daarom altijd voor het eerste gebruik.
Kies voor een goede vloerbedekking
Laminaat bestaat uit meerdere lagen. De bovenste en onderste zijn vaak van kunststof, voor de stevigheid en om de tussenlagen te beschermen. Bij normaal gebruik is laminaat veilig. Leg nieuwe planken strak sluitend (zonder kieren) en ventileer goed na de werkzaamheden. Daarmee verlaag je de hoeveelheid schadelijke stoffen die vrijkomen.
Slaap op een geluchte matras
In matrassen kunnen chemische stoffen zoals latex of schuimrubber zitten en textielvezels zoals katoen. Ze zijn veilig te gebruiken, maar laat een nieuw exemplaar na het uitpakken wel minstens 72 uur luchten, liefst buiten en anders in een ruimte met voldoende verse lucht, bijvoorbeeld met de ramen open. Als er chemische stoffen in aanwezig zijn, verdwijnen die dan deels in de lucht.
Een goed onderhouden woning en tuin: daar is het fijn thuiskomen. Maar ook bij het schoonmaken en tuinieren kun je met hormoonverstoorders in contact komen. Hier vind je tips voor: