In je tuin: moestuin & onderhoud
Eigen tomaten kweken, een prachtig bloembed aanleggen of gewoon onkruid wieden: de gemiddelde Vlaming besteed geregeld een zaterdagmiddag in zijn tuin. Maar ook daar kun je in contact komen met hormoonverstoorders. Voorkom schadelijke effecten met deze maatregelen:
Gebruik geen bestrijdingsmiddelen
Mieren die binnenkomen, slakken die je moestuin leegroven: bestrijdingsmiddelen werken meestal goed, maar zijn vaak schadelijk voor het milieu en je gezondheid. Gebruik liever alternatieve bestrijdingsmethoden om ziektes en plagen te snel af te zijn.
Gebruik geen oude onkruidbestrijdingsmiddelen
Nieuwe onderzoeken leveren nieuwe kennis op. Daardoor worden chemische stoffen die vroeger wel waren toegelaten soms alsnog verboden. Sinds 2023 mogen particulieren bijvoorbeeld geen onkruidbestrijdingsmiddelen met glyfosaat meer gebruiken. Die stof kan namelijk in het drinkwater terechtkomen. Heb je als particulier nog een voorraad glyfosaat? Breng die dan naar het recyclagepark als klein gevaarlijk afval.
Let op met eieren uit je eigen tuin
Als er dioxines in je grond aanwezig zijn, kunnen kippen die binnenkrijgen door bodemdeeltjes. Zo komen ze ook in je eieren terecht. Daarom kun je beter niet te veel eieren uit je eigen tuin eten zolang je niet weet of je tuin verontreinigd is.
Let op met (anti)teken(middelen)
Er zijn antitekenmiddelen met verschillende werkzame stoffen: DEET, citriodiol, icaridine of ethylbutylacetylaminopropionaat. Maar sommige van die middelen mogen niet gebruikt worden onder een bepaalde leeftijd, en producten met DEET zelfs niet onder de 13 of 18 jaar – afhankelijk van de concentratie van de stof.
Ga je met de resultaten van je moestuin aan de slag? Houd dan zeker ook rekening met onze tips voor in de keuken.