Smakelijk: voeding & keukenspullen
Hormoonverstoorders zitten bijna overal. Het is moeilijk om alle bronnen ervan te vermijden, en ze zijn (in kleine hoeveelheden) ook niet altijd schadelijk. Maar je kunt wel gemakkelijk zelf beperken hoeveel je er binnenkrijgt, in je keuken:
Consumeer minder vlees en zuivel
Schadelijke chemische stoffen worden doorgegeven in de voedselketen. Dieren eten planten of zaden uit grond waar hormoonverstoorders in zitten, grotere dieren eten die dieren op, wij eten die grotere dieren … Als je vet vlees en vette vis eet, word je aan meer chemische stoffen blootgesteld dan bij groenten en fruit.
Kies de vis met de minste chemische stoffen
Vis, en zeker vette vis, is goed voor de ontwikkeling van de hersenen. Maar net dat vet kan ook gemakkelijker chemische stoffen opslaan. Kies dus eerder voor vis die lager staat in de voedselketen, zoals sardientjes of ansjovis. Tonijn, zwaardvis, makreel, kabeljauw, zalm … eet je liever niet te vaak. Als je zwanger bent, vermijd je ze zelfs beter.
Eet minder bewerkt voedsel
Bewerkt voedsel, zoals fastfood en kant-en-klaarmaaltijden, bevat hogere concentraties van hormoonverstoorders zoals ftalaten. Om zulk voedsel te maken, worden er namelijk chemische additieven toegevoegd. Daardoor kan bewerkt voedsel meer schadelijke chemicaliën bevatten dan vers voedsel. Ook de verpakkingen van fastfood kunnen een bron zijn van blootstelling aan schadelijke chemicaliën.
Was je groenten en fruit
Boeren gebruiken vaak pesticiden om gewassen te beschermen en insecten, onkruid en schimmels te doden. Resten van die middelen kunnen op producten achterblijven, zelfs tot op de fruitschaal of tot op je bord. Sommige pesticiden verstoren de hormoonhuishouding of worden in verband gebracht met bepaalde vormen van kanker.
Koop (als dat kan) biologisch voedsel
Biologisch voedsel kiezen wordt steeds gemakkelijker. Bovendien is het lang niet altijd duurder. Wil je klein beginnen, vervang dan eerst de meest vervuilde producten: vlees, vette vis en zuivelproducten.
Kies de beste verpakking (geen verpakking)
Koop je eten zo veel mogelijk vers en los. Breng bijvoorbeeld zelf een zak of container uit glas of roestvrij staal mee naar de winkel. Bewaar je restjes of neem je drank en eten mee naar je werk, school, op reis …? Ook dan kun je beter kiezen voor flessen, potten en dozen uit glas of roestvrij staal.
Warm eten niet op in plastic containers
Verschillende hormoonverstoorders worden doorgegeven aan de omgeving wanneer ze warm worden. Als dat gebeurt bij de verpakking van voedsel, komen die stoffen in je eten terecht. Kies liever voor kristallen of glazen containers.
Vermijd pannen met een antiaanbaklaag
Veel soorten pannen met antiaanbaklaag bevatten schadelijke PFAS. Als ze oververhit raken of breken, kunnen schadelijke chemicaliën uit de coating in je eten terechtkomen. Kies liever voor roestvrij stalen of keramische pannen. Voor koken in de oven zijn keramiek of glas goede opties.