Gezondheid en preventie

Hoe herken je hormoonverstoorders?

Hormoonverstoorders zitten op veel meer plaatsen dan je zou denken. Maar hoe kun je dan weten of ze in de producten zitten die jij koopt?

Sommige producten waarin hormoonverstoorders zitten, mogen toch verkocht worden. 

Op de labels van die producten vind je vaak terug welke stoffen erin aanwezig zijn. Als je ze goed leert lezen, kun je al veel hormoonverstoorders uit je huis weren.

Heb je producten in bulk gekocht? Dan staat er misschien een waarschuwingszin op: die wordt vastgelegd door de EU en geeft meer uitleg over het gevaar van een stof. Zie je bijvoorbeeld ‘EUH380’ staan op een label? Dan zitten er in dat product stoffen die bij de mens hormoonverstorend kunnen werken. Op de meeste producten die je gewoon in de winkel kunt kopen, zul je die code niet vinden.

Sommige producten hebben ook een pictogram dat aangeeft dat ze gevaarlijk kunnen zijn, zoals het doodshoofd dat aangeeft dat een stof giftig is. Voor hormoonverstoorders is er geen apart symbool. Het label hieronder geeft wel aan dat een stof organen kan beschadigen, de vruchtbaarheid of het ongeboren kind kan schaden, genetische schade kan veroorzaken, of dat één van die gevolgen mogelijk is.

MGZ_Gevarensymbool
MGZ_EU biolabel

EU Biolabel: label van de Europese Unie voor producten die met biolandbouw werden gekweekt.

MGZ_EU ecolabel

EU Ecolabel: keurmerk van de Europese Unie voor producten waar geen stoffen in zitten die giftig, kankerverwekkend of verontreinigend zijn.

MGZ_Nordic Swan Ecolabel

Nordic Swan: keurmerk van de Scandinavische Raad van Ministers (Noorwegen, Zweden, Finland, Denemarken en IJsland) voor milieuvriendelijk geproduceerde producten.

Wil je weten wat een etiket je nog allemaal kan vertellen? Gebruik dan de app Scan4Chem, die beschikbaar is in het Nederlands, Frans, Engels en Duits. Scan de barcode, en de app geeft je alle informatie over een product.

LET OP

Er bestaan nog veel andere apps en platforms, maar daar kun je beter voorzichtig mee zijn. De bronnen zijn niet duidelijk weergegeven en er is geen info over hoe de berekeningen zijn gedaan.