Sociaal onderzoek gezinszorg
Bij een zorg- en ondersteuningsvraag voert de dienst voor gezinszorg een sociaal onderzoek uit. Tijdens dat sociaal onderzoek worden onder meer het zelfzorgvermogen en de sociale context van de gebruiker in kaart gebracht aan de hand van de BelRAI Screener en het Sociaal Supplement.
Het sociaal onderzoek van een dienst voor gezinszorg
Naar aanleiding van een zorgvraag door een persoon met een zorg- en ondersteuningsnood, zal het begeleidend personeel van de dienst voor gezinszorg voor de start van de zorg- en ondersteuning op huisbezoek gaan en een sociaal onderzoek uitvoeren in het natuurlijk thuismilieu van de gebruiker.
Als aan de gebruiker uitsluitend gezinszorg aangeboden wordt in een centrum voor dagopvang, kan het sociaal onderzoek ook in het centrum voor dagopvang verricht worden.
In het kader van de herziening zal het begeleidend personeel van de dienst voor gezinszorg ten minste jaarlijks een sociaal onderzoek uitvoeren. Als aan de gebruiker uitsluitend schoonmaakhulp, karweihulp of oppashulp wordt verleend, wordt het sociaal onderzoek tweejaarlijks verricht.
BelRAI Screener en Sociaal Supplement
Als onderdeel van het sociaal onderzoek evalueert en objectiveert de dienst voor gezinszorg het zelfzorgvermogen van de gebruiker aan de hand van de BelRAI Screener en het Sociaal Supplement.
De BelRAI Screener bestaat uit vijf modules (IADL, ADL, cognitieve problemen, psychische problemen, gedragsproblemen) en biedt ondersteuning bij het opstellen van een zorgplan op maat.
Aan de hand van het Sociaal Supplement worden de sociale context en de woonomstandigheden van gebruiker in kaart gebracht. Deze informatie kan eveneens gebruikt worden in het kader van de zorgplanning.
Meer informatie over het gebruik van de BelRAI Screener en het Sociaal Supplement binnen de thuiszorg vind je op ‘BelRAI binnen de thuiszorg’.
Daarnaast is er ook een informatiefolder beschikbaar ‘BelRAI in de diensten voor gezinszorg’pdf bestand936.5kb. Deze is geschikt voor zowel de persoon met een zorg- en ondersteuningsnood als zijn of haar naaste(n).
Kraamzorg
Kraamzorg is de zorg en ondersteuning voor de moeder, het kind en hun gezin, in de periode van een maand voor de vermoedelijke bevallingsdatum tot drie maanden na de bevalling.
Voor kraamzorg hoeft er geen inschaling op basis van de BelRAI Screener te gebeuren. Het is wel noodzakelijk om voor de start van de hulp op huisbezoek te gaan en een sociaal onderzoek uit te voeren om de zorgbehoefte en de sociale context (aan de hand van het Sociaal Supplement) in kaart te brengen en de gebruikersbijdrage te berekenen.
Acute zorg
In geval van een noodsituatie die niet vooraf kan worden ingeschat en waarin onmiddellijk zorg vereist is (acute zorg), mag het sociaal onderzoek ook (tot maximaal 14 dagen) na de start van de hulpverlening uitgevoerd worden.
De dienst hoeft geen sociaal onderzoek uit te voeren als de gezinszorg niet voortgezet wordt na die veertien dagen.
Minderjarige persoon met een zorg- en ondersteuningsnood
Wanneer de hulpverlening opgestart wordt bij een minderjarige persoon, zal er ook een sociaal onderzoek uitgevoerd worden waarbij de sociale context in kaart wordt gebracht aan de hand van het Sociaal Supplement en wordt de gebruikersbijdrage berekend. Aangezien de BelRAI Screener voor kinderen en adolescenten in Vlaanderen nog niet beschikbaar is, zal de dienst voor gezinszorg de BelRAI Screener opmaken voor de meerderjarige ouder of voogd.
Personen van 18 jaar of ouder die het statuut van verlengde minderjarigheid hebben, kunnen wel gescoord worden.
Berekening van de gebruikersbijdrage
De gebruikersbijdrage wordt berekend aan de hand van het formulier voor de berekening van de gebruikersbijdrage na het sociaal onderzoekdoc bestand201.3kb, ook wel gekend als het F51-formulier.
Meer informatie over hoe de dienst voor gezinszorg de gebruikersbijdrage moet berekenen, kan u op deze pagina terugvinden.
- Sector(en)
- Thuiszorg