Gezondheid en preventie

In de mode: kleding & shoppen

De Europese Unie stelt hoge eisen aan kledingproducenten. Ze moeten op hun labels duidelijk vermelden uit welke stof hun producten zijn gemaakt. Alle kleding en accessoires moeten voldoen aan de Europese wetgeving voor het gebruik van chemische stoffen. Wanneer je gaat shoppen of je kleerkast opruimt, kun je op heel wat dingen letten:

Was je kleren voor je ze draagt

Nieuwe kleren kun je beter wassen voor gebruik. Bij de productie komen ze namelijk in contact met pesticiden, schimmelwerende producten … In die stoffen kunnen hormoonverstoorders aanwezig zijn.

TIP

Zeker kleding die rechtstreeks in contact komt met je huid, zoals ondergoed, hemden, broeken en T-shirts, kun je beter wassen voor je ze de eerste keer aantrekt.

Kies zo veel mogelijk voor natuurlijke stoffen

Op het label van je kleren vind je niet alleen terug op welke temperatuur je ze mag wassen, maar staat ook uit welke stoffen het bestaat. In natuurlijke stoffen zitten vaak minder hormoonverstoorders. Wol, biokatoen, hennep en linnen zijn altijd een goede keuze. Ook bamboe is dat, maar die stof wordt vaak chemisch bewerkt; kies daarom voor ecobamboe.

TIP

Je hoeft natuurlijk niet alle kunststoffen uit je kledingkast te weren. Kies waar mogelijk voor materialen die werden gemaakt zonder schadelijke chemicaliën.

MGZ_In de mode

Wees extra voorzichtig met babykleding

Baby’s en jonge kinderen hebben, in verhouding tot hun gewicht, een veel groter huidoppervlak dan volwassenen. Contact met hormoonverstoorders kan een grotere impact op hen hebben.

TIP

Sommige kinderen zijn gevoelig voor kleurstoffen in babykleding. Hun huid raakt geïrriteerd en soms krijgen ze last van eczeem. Vaak gaat het om een allergie voor een blauwe kleurstof, die een kledingstuk een diepe blauwe, paarse, zwarte of bruine kleur geeft.

Let op met kleding van buiten Europa

Voor kleding die buiten Europa werd gemaakt, gelden de strenge regels van de EU natuurlijk niet. Let daarom extra op de oorsprong van je kleren. Informatie daarover vind je terug op het etiket.

TIP

Sommige onlineshops, zoals Temu en SHEIN, werken wel binnen Europa, maar verkopen alleen kleding door die ze zelf van buiten Europa importeren (dropshipping). Je kunt niet zeker zijn welke stoffen erin zitten.

Vermijd textiel met het label ‘geurloos’, ‘niet strijken’ of ‘antibacterieel’

Om kleding volledig geurloos of antibacterieel te krijgen, moet ze (chemisch) behandeld worden. Daarbij kunnen kleine hoeveelheden hormoonverstoorders in of op de kleren terechtkomen. Bovendien verdwijnt de ‘geurloze’ of ‘antibacteriële’ eigenschap vaak na enkele wasbeurten. Ook kinderkleding met pvc-coating kun je beter vermijden.

TIP

Soms is antibacteriële kleding nodig om medische redenen. Bespreek in dat geval altijd met je dokter of dat de beste optie is voor jou of je kind.

Behandel regenkleding en schoenen op de juiste manier

Regenkleding heeft vaak een specifiek wasvoorschrift. Sommige regenkleding mag je niet wassen, omdat je de waterdichte coating dan kunt beschadigen. Regenkleding met een membraan moet je vaak wel regelmatig wassen om het membraan schoon te houden.

TIP

Sommige waterdichte stoffen moet je regelmatig inspuiten om de stof te verzorgen en waterdicht te houden. Ook voor schoenen is dat nodig. Doe dat zeker buiten en laat je schoenen buiten staan tot de geur weg is.

Lees het label

Aan de binnenkant van je kleding of op het etiket op de verpakking staat van welk materiaal je kleding is gemaakt. Als je online kleren koopt, kun je de labels natuurlijk niet lezen. In Europese webshops vind je wel terug uit welke stoffen de kleding bestaat. Buiten de EU is dat niet verplicht, maar ook dan weet je dat, bijvoorbeeld, waterafstotende stoffen vaker hormoonverstoorders kunnen bevatten.

TIP

Verschillende keurmerken geven meer info over welke stoffen er in je kleding zitten. Op labelinfo.be kun je bijvoorbeeld alle labels voor textiel terugvinden.