Mooi gepresenteerd: verzorgings- & schoonheidsproducten
De Europese Unie stelt hoge eisen aan de producenten van verzorgingsproducten. Op hun labels moet duidelijk vermeld staan welke stoffen erin zitten. De producten moeten ook voldoen aan de Europese wetgeving voor het gebruik van chemische stoffen. Voor je een nieuw product gebruikt, kun je beter op de volgende dingen letten:
Scan de ingrediëntenlijst
Shampoos, douchegels en make-up bestaan uit veel verschillende ingrediënten. Je hoeft die niet allemaal vanbuiten te leren: apps zoals Scan4Chem kunnen de lijst voor jou scannen. Als het product in de Europese Unie werd geproduceerd, kun je ervan op aan dat ze bij ‘normaal’ gebruik niet schadelijk zijn.
Was je handen
In veel zepen vind je niet alleen reinigende stoffen, maar ook hydraterende stoffen, geur- en kleurstoffen. Die zijn normaal niet schadelijk voor de gezondheid, maar sommige mensen kunnen er wel allergisch voor zijn. Gebruik in dat geval bijvoorbeeld een geurloos product.
Ruik lekker én gezond
Parfums zijn een geval apart: hun samenstelling is een ‘vakgeheim’, waardoor de specifieke ingrediënten niet op de etiketten hoeven te staan. Maar van zo’n 80 stoffen weten we dat ze een allergische reactie kunnen opwekken: die moeten van de EU wél op het etiket staan.
Bescherm jezelf tegen de zon
Ook zonnecrème bevat soms schadelijke stoffen. Het is natuurlijk moeilijk om ze achterwege te laten en het blijft belangrijk om jezelf goed te beschermen tegen de zon. Kies ook hier zo vaak mogelijk voor natuurlijke producten. Minerale filters bevatten meestal minder chemische stoffen dan synthetische filters.
Wees niet bang van fluor
In tandpasta’s zitten altijd ongeveer dezelfde chemische stoffen. Eén van de actieve bestanddelen is fluoride, een chemische stof die in normale hoeveelheden niet schadelijk is. Zolang je de tandpasta niet inslikt, is hij niet schadelijk voor je gezondheid.
Vermijd muggen
Tegen muggen bestaan verschillende middelen, van sterk geurende kaarsen tot muggenafstotende polsbandjes. Muggenmelk smeren is de beste manier om ze op afstand te houden, maar in die melk zit vaak DEET of icardine: tijdens de zwangerschap kun je die stoffen beter vermijden.
Maak je slim op
Ook de labels van make-up en cosmetica kun je controleren. Zitten er toegevoegde chemische geurstoffen in? Of stoffen met een antibacteriële werking? Die stoffen kunnen hormoonverstorende eigenschappen hebben. Je kunt ze beter beperkt gebruiken.