Gezondheid en preventie
Tips voor aanstaande ouders
Ben je zwanger, let dan op hormoonverstorende producten. Tijdens de ontwikkeling van de organen is een ongeboren baby bijvoorbeeld erg gevoelig voor de impact van hormonen. Ook voor de aanstaande moeder brengen hormoonverstoorders extra risico’s met zich mee, zoals hoge bloeddruk. Met een aantal kleine aanpassingen kun je ervoor zorgen dat je er veel minder vaak mee in contact komt.
Geneesmiddelen
- Bespreek met je dokter welke geneesmiddelen je gebruikt. Sommige medicijnen kunnen al in een vroeg stadium van de zwangerschap schadelijk zijn voor de ontwikkeling van je kind.
Verzorgingsproducten
- Beperk tijdens de zwangerschap het gebruik van producten die op je huid, nagels en haar blijven zitten: cosmetica, lotions, haarverf, parfum, nagellak .... Vervang ze zo veel mogelijk door producten met het EU Ecolabel. Hetzelfde geldt voor producten zoals shampoo, douchegel en zonnecrème.
- Gebruik nagellakremover zonder aceton.
- Beperk het gebruik van etherische oliën tijdens de zwangerschap.
- Kies voor neutrale, plantaardige oliën, zoals amandelolie, om zwangerschapsstriemen te beperken.
- Beperk tijdens de zwangerschap het gebruik van muggenmelk met DEET of icaridine. Als je naar een land gaat waar muggen gevaarlijke ziektes kunnen overbrengen, is het veiliger om wel muggenmelk met DEET te gebruiken.
- Ook zonnecrème bevat soms schadelijke stoffen. Het is natuurlijk moeilijk om ze achterwege te laten, en het blijft belangrijk om jezelf goed te beschermen tegen de zon. Kies ook hier zo vaak mogelijk voor natuurlijke producten. Minerale filters bevatten meestal minder chemische stoffen dan synthetische filters.
Kleding
- Was nieuwe kleren voor gebruik.
- Kies zo veel mogelijk voor natuurlijke stoffen zoals wol of katoen.
Speelgoed
- Kies voor stoffen speelgoed van natuurlijke materialen of voor speelgoed met een kwaliteitsmerk, zoals het CE-merk.
- Was en/of verlucht speelgoed voor je het gebruikt.
Klusmateriaal
- Klus tijdens de zwangerschap liever niet te vaak met verf en lijm. Als je toch aan de slag gaat, zorg dan voor voldoende verse lucht in de ruimtes waar je gewerkt hebt.
- Laat de babykamer door iemand anders in orde maken. Zorg ervoor dat dat ruim op voorhand gebeurt (liefst zes maanden), zodat de nieuwe spullen kunnen verluchten.
- Koop bij voorkeur verf met het EU Ecolabel.
Ook hier kun je meer informatie vinden:
- Flyer Gezinsbond: ‘Zwanger? Beperk hormoonverstoorders’
- Campagne van de FOD Volksgezondheid: ‘Bescherm je baby en jezelf tegen hormoonverstoorders’
- Video Gezinsbond: ‘Hormoonverstorende stoffen'