Gezondheid en preventie

Wetenschappelijk onderzoek naar hormoonverstoorders

Verschillende onderzoeksprogramma’s krijgen steun van de Vlaamse, Belgische of Europese overheid.

Er lopen verschillende Belgische onderzoeksprogramma’s. Sciensano, het federale onderzoekscentrum voor de volksgezondheid, de diergezondheid en de voedselveiligheid, geeft advies over hormoonverstorende stoffen. Het onderzoekt ook specifiek voedsel en analyseert de niveaus van hormoonverstorende stoffen in het menselijk lichaam.
Het Nationaal Plan voor Hormoonverstoorders (NAPED) geeft financiële steun aan verschillende onderzoeksprojecten binnen PARC, een Europees onderzoeksproject, en andere projecten. Het Steunpunt Omgeving en Gezondheid voert het Vlaams Humane-Biomonitoringsprogramma uit. Het volgt onder meer op in welke mate hormoonverstoorders aanwezig zijn bij Vlamingen en hoe dat door de tijd verandert. Er moet wel nog veel onderzoek gevoerd worden.

MGZ_Wetenschappelijk onderzoek

Ook in Europa zijn verschillende instanties verantwoordelijk voor onderzoek rond hormoonverstoorders. PARC ondersteunt de beoordeling en het beheer van chemische risico’s op Europees niveau. EURION ontwikkelde nieuwe testmethoden om hormoonverstoorders te identificeren. 
Verschillende projecten werden samengebracht in het ENKORE-clusterproject en krijgen financiële steun van het Europese Horizon-fonds:

  • MERLON onderzoekt de gezondheidseffecten van hormoonverstorende chemicaliën;
  • HYPIEND wil de impact van hormoonverstoorders op de hypothalamus en de hypofyse bij gevoelige bevolkingsgroepen begrijpen en voorkomen;
  • EDC-MASLD onderzoekt hoe hormoonverstoorders kunnen bijdragen aan leverziekte;
  • NEMESIS gaat op zoek naar nieuwe biomarkers voor het effect van metabole verstorende stoffen;
  • ENDOMIX onderzoekt de verborgen impact van hormoonverstoorders op de menselijke gezondheid.

De Vlaamse, Belgische en Europese overheden nemen zelf ook actie voor de preventie en monitoring van hormoonverstoorders.