Gezondheid en preventie

Wie communiceert nog over hormoonverstoorders?

Heel wat Vlaamse en internationale organisaties communiceren over hormoonverstoorders. Bij hen vind je concrete tips, meer informatie en links met gezondheidsproblemen.

Vlaamse en Belgische organisaties

De Onafhankelijke Ziekenfondsen onderzochten de voorbije jaren geregeld wat Belgen weten over hormoonverstoorders. Ze gaven ook tien tips om ze in en rond je huis te vermijden.

Er zijn sterke aanwijzingen voor een verband tussen hormoonverstoorders en kanker. Kom op tegen Kanker biedt daarom uitgebreide informatie over hormoonverstoorders. Samen met het Nederlandse Tegengif.nl en de Deense consumentenbond publiceerde de organisatie bijvoorbeeld een brochure over (mogelijk) schadelijke stoffen in parfums.

Met labelinfo.be ontwikkelde het Federaal Instituut voor Duurzame Ontwikkeling een onlinegids voor allerlei duurzaamheidslabels en duurzame producten.

De Gezinsbond biedt informatie voor ouders, grootouders, vrijwilligers … Op de site Goedgezind bundelt de organisatie informatie gericht op elke levensfase van kinderen.

Op een aparte pagina van haar website heeft de CM veel informatie over hormoonverstoorders gebundeld.

Biociden en andere bestrijdingsmiddelen zijn een bron van hormoonverstoorders. Op biocide.be deelt de Belgische overheid alle informatie over toegelaten stoffen, regelgeving enzovoort.

De Waalse overheid deelt informatie over hormoonverstoorders onder andere via de website Perturbateurs Endocriniens.

De federale overheid verstrekt informatie over hormoonverstoorders via haar website. In 2024 lanceerde ze samen met andere overheden een campagne over de effecten van hormoonverstoorders tijdens de zwangerschap.

Ben je vooral op zoek naar meer informatie over gezond zwanger worden? Raadpleeg dan gezondzwangerworden.be. Het Agentschap Opgroeien biedt met ‘Eerste 1000 dagen’ bovendien een goede hulpbron voor de eerste levensjaren van je kind.

Voorbij de Belgische grenzen

Op ‘1000 Premiers Jours’ vind je informatie over de eerste duizend dagen in het leven van je kind, van de zwangerschap tot de leeftijd van 2 jaar. De website biedt tal van (Franstalige) tips om je kind een goede start te geven. Ook hormoonverstoorders komen aan bod.

Op waarzitwatin verzamelt het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu praktische tips per levensfase (voor kinderen, tieners, ouderen …) en per productcategorie (voeding, klussen, kleding, …).