Een woonzorgcentrum uitbaten
Bij het uitbaten van een woonzorgcentrum komt heel wat kijken. Het Departement Zorg legt regels op om het aanbod, de kwaliteit en de continuïteit van zorg te waarborgen. U vindt hier een overzicht van de belangrijkste aspecten om rekening mee te houden.
Programmatie en voorafgaande vergunning
Een woonzorgcentrum moet erkend worden door het Departement Zorg. Een uitbating zonder erkenning is verboden.
Voordat een woonzorgcentrum erkend kan worden, moet het initiatief passen in de programmatie, beschikken over een goedgekeurde erkennings- en omzettingskalender en een voorafgaande vergunning.
De programmatie voor woonzorgcentra en centra voor kortverblijf type 1 is opgeschort tot en met 31 december 2025, wat betekent dat er geen nieuwe voorzieningen behalve diegene die al een voorafgaande vergunning en erkennings- of omzettingskalender hebben verkregen, kunnen bijkomen.
Erkenning
Om een nieuwe erkenning aan te vragen, uw bestaande erkenning te wijzigen, over te dragen of om uw erkenning vrijwillig stop te zetten, moet u verschillende procedures volgen.
Onderstaand vindt u alle informatie over specifieke erkenningsvoorwaarden zoals de brandveiligheid van uw voorziening.
Financiering vanuit de overheid
Woonzorgcentra (al dan niet met bijhorend centrum voor kortverblijf) komen, mits het voldoen aan bepaalde voorwaarden, in aanmerking voor diverse tegemoetkomingen vanuit de overheid. De belangrijkste vormen van financiering vanuit de Vlaamse overheid voor een woonzorgcentrum zijn:
- de basistegemoetkoming voor zorg
- tegemoetkoming in incontinentiemateriaal
- tegemoetkoming voor diverse sociale akkoorden
- specifieke tegemoetkoming voor woonzorgcentra met een bijkomende erkenning voor oriënterend kortverblijf
Bijdrage bewoner of gebruiker
De kost van een verblijf in een ouderenzorgvoorziening wordt uitgedrukt in een ‘dagprijs’. In de dagprijs van een woonzorgcentrum zijn een aantal kosten verplicht inbegrepen, zoals de woongelegenheid, de maaltijden en de verpleging.
Een woonzorgcentrum kan de prijs voor de dienstverlening (de dagprijs en de supplementen) onder bepaalde voorwaarden verhogen of verlagen.
Financiële weerbaarheid
Om de financiële weerbaarheid en transparantie in de sector van de residentiële ouderenzorg te vergroten en te vermijden dat er complexe financiële constructies opgezet worden om kapitaal weg te trekken, werden er door de Vlaamse Regering enkele bijkomende maatregelen genomen.
Financiële weerbaarheid
Het is belangrijk dat woonzorgcentra een stabiele bedrijfsvoering en zorg kunnen garanderen op lange termijn. Het kapitaal moet beschikbaar blijven voor de kernopdracht van de organisatie: de continuïteit van de zorg voor de bewoners. Om de financiële weerbaarheid en transparantie in de sector van de residentiële ouderenzorg te vergroten en te vermijden dat er complexe financiële constructies opgezet worden om kapitaal weg te trekken, heeft de Vlaamse Regering enkele bijkomende maatregelen genomen.
Inspectie
Implementatie van BelRAI
BelRAI binnen de ouderenzorg
Lees hier alles over: welke BelRAI-instrumenten gebruikt worden binnen de ouderenzorg, het BelRAI LTCF-draaiboek, infosessies en FAQ.
Woonzorgcentrumfiches
Woonzorgcentrumfiches
Op de Sociale Kaart is er voor alle woonzorgcentra een woonzorgcentrumfiche beschikbaar, waarin een aantal gegevens publiek vermeld staan waarover het Departement Zorg beschikt.
Grensoverschrijdend gedrag of een ernstige gebeurtenis melden
- Sector(en)
- Residentiële ouderenzorg