Gezondheid en preventie

Tips voor zorgpersoneel

Als zorgkundige heb je een grote impact op het leven van je patiënten of ‘klanten’. Tegelijk moet je soms producten gebruiken waarin misschien hormoonverstoorders aanwezig zijn. Afhankelijk van je functie, maken enkele kleine aanpassingen een groot verschil:

Ben je huisarts?

Dan heb je waarschijnlijk al eens vragen over hormoonverstoorders gekregen. Misschien van een ongeruste patiënt, een verwachtende moeder … Op dit platform vind je heel wat info die je zelf kunt gebruiken, en waar je ook je patiënten naar kunt doorverwijzen.

Kom je vaak in contact met jonge of verwachtende gezinnen?

Ouders vragen hun zorgverleners – huisarts, gynaecoloog, kinderarts … – om informatie over hormoonverstoorders. Het is belangrijk om hen gerust te stellen en concrete tips te geven waarmee ze aan de slag kunnen.

Werk je in de kinderzorg?

Verschillende omgevingsfactoren kunnen de gezondheid van kinderen in de kinderopvang beïnvloeden: de lucht, stof, speelgoed … Het Departement Zorg formuleerde in 2022 aanbevelingen waardoor jij de risico’s voor de gezondheid tot een minimum kunt beperken.

Werk je als thuisverpleger of huishoudhulp?

Mensen die hulp krijgen van thuisverpleging of huishoudhulp bevinden zich vaak in een kwetsbare positie: ze hebben nood aan extra ondersteuning. Het is belangrijk dat je hen steun aanbiedt en informeert.

Ook in je dagelijkse leven kun je met hormoonverstoorders in contact komen. Ook daarvoor hebben we heel wat tips.