We spelen een spel: speelgoed & knuffels
Veilig speelgoed zou een evidentie moeten zijn, maar het tegendeel is waar. Zelfs in Europa bevat veel speelgoed nog altijd schadelijke stoffen. Zeker tijdens belangrijke ontwikkelingsfasen van een kind kun je die stoffen beter op afstand houden. Door voor veilig speelgoed te kiezen, zet je een belangrijke eerste stap:
Let op met plastic speelgoed
Om speelgoed soepel en zacht te houden, gebruiken producenten vaak weekmakers. Ook in plastic en verf kunnen hormoonverstoorders voorkomen. De Europese Unie heeft in strenge regels vastgelegd welke er gebruikt mogen worden en in welke hoeveelheden. Ze scherpt die regels aan telkens als onderzoek nieuwe inzichten oplevert. Op de verpakking of het etiket vind je mogelijke waarschuwingen terug, net zoals de gebruiksaanwijzing: als je die volgt (“normaal gebruik”) weet je dat je kind het product veilig kan gebruiken.
Let op met speelgoed van buiten Europa
De EU stelt hoge eisen aan Europese speelgoedproducenten, waardoor hun speelgoed zo weinig mogelijk hormoonverstoorders of andere schadelijke stoffen bevat. Voor speelgoed dat buiten Europa werd gemaakt, gelden die regels natuurlijk niet. Let daarom extra op de oorsprong van speelgoed en de gebruikte keurmerken.
Prik je niet aan houten speelgoed
Speelgoed kan gemaakt zijn van verschillende houtsoorten, zoals beuk en vurenhout. Het voordeel van beukenhout is dat het minder splintert dan vurenhout. Als je kind sabbelt op geverfd houten speelgoed, kunnen ze met hun tandjes delen van de verflaag schrapen en inslikken.
Check oud speelgoed
Let op als je de speelgoedtelefoon of bouwblokjes uit je eigen kindertijd aan je (klein)kind doorgeeft: heel wat ‘vintage’ plastic speelgoed bevat nog resten van chemicaliën die ondertussen op de zwarte lijst staan. Bovendien wordt kunststof door de jaren poreus, waardoor gevaarlijke stoffen kunnen gaan lekken: sabbelt of kauwt je kind erop, dan kan het ze gemakkelijker binnenkrijgen. Zorg er dus voor dat je (klein)kind het speelgoed niet in zijn mond stopt!
Laat je kind zijn creativiteit veilig botvieren
Viltstiften, schmink, vingerverf … stimuleren de creativiteit van je kind. Vaak zitten in de stiften of verf chemische kleur-, geur-, bewaar- of smeermiddelen. De ingrediëntenlijst op de verpakking van bijvoorbeeld vingerverf is vaak niet compleet – de EU verplicht dat ook niet – maar ingrediënten die een risico kunnen vormen, moeten wél worden vermeld.
Kies voor natuurlijke vezels
De vulling van knuffels en poppen is vaak chemisch behandeld. Kies daarom zo veel mogelijk voor speelgoed gevuld met natuurlijke vezels, zoals wol of katoen, en verlucht speelgoed voor je je kind ermee laat spelen. Speelgoed dat volledig uit katoen of synthetisch textiel bestaat (poppen, poppenkleding …) kun je beter ook wassen.
Consuminder
Stel jezelf de vraag, voor je nieuwe spullen voor je kind koopt: heeft het dit echt nodig? Haal je minder spullen in huis, dan wordt je kind vanzelf aan minder ongezonde chemicaliën blootgesteld.
Word je binnenkort ouder? Of heb je jonge kinderen? Check dan zeker ook onze tips op jouw maat: