Financiering vanuit de Vlaamse overheid voor centra voor kortverblijf

Centra voor kortverblijf verbonden aan een woonzorgcentrum

  • Basistegemoetkoming voor zorg

    De Vlaamse sociale bescherming betaalt via de basistegemoetkoming voor zorg een groot deel van de zorgkosten.

    De basistegemoetkoming voor zorg is verschillend voor elke voorziening en wordt bepaald door de zorgzwaarte van de bewoners en het ingezette zorgpersoneel.

  • Tegemoetkoming in de kosten voor incontinentiemateriaal

    De tegemoetkoming in de kosten voor het incontinentiemateriaal wordt betaald aan de voorziening, die het bedrag in mindering brengt als korting op de bewonersfactuur. Zo ontvangt de bewoner uiteindelijk de tegemoetkoming.

  • Tegemoetkoming voor de opvang van personen in een centrum voor kortverblijf met een bijkomende erkenning

    Centra voor kortverblijf met een bijkomende erkenning als oriënterend kortverblijf hebben recht op de tegemoetkoming voor de opvang van personen in een centrum voor kortverblijf met een bijkomende erkenning.  

  • Tegemoetkoming voor de maatregel vrijstelling arbeidsprestaties en eindeloopbaan

    Vanaf 45 jaar kunnen werknemers in de zorg hun uren geleidelijk aan afbouwen. De Vlaamse overheid financiert de kosten van het personeel dat als vervanger voor de afgebouwde uren worden ingezet.

  • IFIC-meerkost financiering

    Het invoeren van de IFIC betekent voor de meeste werknemers een loonsverhoging en een meerkost voor de werkgevers. De Vlaamse overheid financiert deze meerkost.

  • Aanvullende financiering

    Op 1 juli 2019 werd het derde luik geïntegreerd in de basistegemoetkoming voor zorg. De aanvullende financiering is de waarborgregeling die naar aanleiding van deze hervorming van het derde luik werd uitgewerkt.

  • Fiscale en sociale Maribel

    In uitvoering van de federale sociale akkoorden stort de overheid jaarlijks een bedrag aan het Fonds Sociale Maribel.

  • Syndicale premie

    De Vlaamse overheid komt jaarlijks tussen in de kosten voor de vakbondspremie.

  • Infrastructuurforfait

    Nieuwe en vernieuwde woonzorgcentra en centra voor kortverblijf komen in aanmerking voor een infrastructuurforfait. Elke voorziening kiest vrij of zij al dan niet het infrastructuurforfait aanvraagt.

    Het infrastructuurforfait wordt betaald aan de voorziening, die het bedrag in mindering brengt als korting op de bewonersfactuur. De bewoner is zo de uiteindelijke begunstigde van de tegemoetkoming. Hiermee wil de Vlaamse Regering de verhoging van de dagprijs van een kamer in een woonzorgcentrum of een centrum voor kortverblijf na een infrastructuurinvestering beperken.  

Toepassingen