Alivia voor doelgerichte zorg
Alivia moet een hulpmiddel zijn om zorg en ondersteuning op een andere manier te organiseren. We spreken dan over doelgerichte zorg. De noden, wensen en doelen van de zorgbehoevende moeten het uitgangspunt zijn voor de zorgverlening. Dit vereist meer samenwerking tussen zorgverleners, welzijnswerkers, de zorgbehoevende zelf en diens naaste omgeving. Wat verstaan we onder doelgerichte zorg?
Naar meer geïntegreerde zorg in Vlaanderen
De eerstelijnsgezondheidszorg in Vlaanderen is al enkele jaren bezig met een transitie naar een meer geïntegreerde organisatie van de zorg.
Alivia is een instrument om meer geïntegreerde en doelgerichte zorg en ondersteuning mogelijk te maken, waarbij zorgaanbieders van verschillende achtergronden samenwerken en elkaar versterken.
De focus ligt daarbij op het organiseren van zorg en ondersteuning op basis van de behoeften en vragen van de zorgbehoevende (de zogeheten levensdoelen), in plaats van op het beschikbare aanbod.
Alivia moet een instrument zijn om deze doelstelling waar te maken. Het zal de gegevensuitwisseling tussen zorgaanbieders verbeteren en nieuwe samenwerkingsvormen mogelijk maken. Maar zeker ook voor de persoon met een zorgnood zal Alivia een belangrijke meerwaarde hebben. Het moet zelfmanagement, zorgcoördinatie en casemanagement mogelijk maken.
Wat betekent doelgerichte zorg?
De kern van doelgerichte zorg is op zoek gaan naar wat betekenisvol en belangrijk is voor de persoon met een zorgnood. En dat gebruiken als richtsnoer voor de zorg en ondersteuning, zonder je al te veel te laten leiden door doelen die door andere personen gesteld worden.
Het gaat om kijken naar het bredere plaatje van een persoon. Belangrijk is ook om op zoek te gaan naar de onderliggende waarden die een persoon heeft en die betekenisvol zijn voor die persoon. Een valkuil is dat we heel snel hulp en ondersteuning gaan aanbieden vanuit het aanbod dat we hebben in een bepaalde expertise. We zien een bepaalde nood en kunnen daar als zorgverlener iets aan doen. Maar we zouden eerst voldoende vragen moeten stellen wat die persoon zelf wenst en wat het bredere verhaal is van die persoon.
Voor complexe zorg
Doelgericht werken heeft zijn meerwaarde in complexe casussen, bij personen met een langdurige ondersteuningsnood of met vragen op verschillende terreinen, zoals combinaties van fysieke en mentale gezondheidsklachten en sociale of financiële problemen. In zo’n situaties zijn er vaak sowieso al verschillende disciplines betrokken. Als die expertises beter samenwerken aan wat echt belangrijk is voor de zorgbehoevende persoon, zal dat voor elk van hen meer efficiëntie en resultaten opleveren.
In de regelgeving wordt het onderscheid gemaakt tussen een “beperkt procesniveau” en “complex procesniveau”. Bij een complex procesniveau zijn er zorgverleners betrokken uit verschillende domeinen en een amalgaan aan noden of problemen. De complexiteit is dan zodanig dat een zorgplan nodig is en er zelfs iemand de coördinatie over dat plan in handen moet nemen.
- Sector(en)
- Eerste lijnThuiszorgWoonzorg