Hoe bereken je de g(tot)waarde (of gecombineerde g-waarde)?

Wanneer de g-waarde van de beglazing wordt gecombineerd met de waarde van de zonwering, is dit de g(tot)-waarde. Een vereenvoudigde methode om die waarde te berekenen wordt beschreven in EN13363-1 (nu EN ISO 52022-1). Dit is ook de aanbevolen procedure van EN 14501 voor het berekenen van de zonne-energiedoorgangscoëfficiënt van complexe beglazing (glas en zonwering gecombineerd). Voor een nauwkeurige beoordeling voor gebouwmodellering moeten de nauwkeurigere berekeningen van de gedetailleerde methode in EN13363-2 (nu EN ISO 52022-3) worden gebruikt.

Er zijn dus 2 manieren om de gecombineerde g-waarde van transparante materialen in hetzelfde vlak te bepalen.

  • De eerste methode is dus een vereenvoudigde methode, gebaseerd op NBN EN ISO 52022-1:2017. Hiervoor heeft Buildwise een rekenblad ontwikkeld (https://www.buildwise.be/nl/expertise-ondersteuning/buildwise-tools/zonwerende-voorzieningen-gecombineerd-met-beglazing/). 
    Dit is de meest courante manier om de gecombineerde g-waarde te berekenen, maar ook de minst nauwkeurige. Voor courante toepassing en bvb ingave in EPB is deze meestal afdoende.
  • De tweede methode is de gedetailleerde methode, beschreven in NBN EN ISO 52022-3: 2017. Deze berekening baseert zich op spectrale data van zowel het glas als van de zonwering om de samengestelde g-waarde en andere optische eigenschappen van de combinatie glas met zonwering te bepalen. Deze methode laat toe om bijvoorbeeld de eigenschappen van hoogreflectieve (binnen)zonwering beter te valideren. Deze methode vergt echter gespecialiseerde software en de nodige (spectrale) data van zowel glas als zonwering. 

    De European Solar Shading Organisation heeft een gratis tool online staan die dergelijke berekeningen kan uitvoeren voor de materialen die in de database van de tool opgenomen zijn (https://es-so.com/resources/resource-center/esbo) en sommige dynamische energiegebouwsimulatie softwaretools hebben deze methode ingebouwd.

    Tools die berekeningen uitvoeren conform ISO 15099 zijn ook bruikbaar voor deze berekeningen. De methode is licht afwijkend, maar de resultaten zijn vergelijkbaar met deze van EN ISO 52022-3.

    ​Voorbeeld van de berekeningsresultaten van een beglazing 70/33 (LTA 70% - g 33%) met een hoogreflectieve binnenzonwering met zonnereflectiewaarde van 72% langs de bezonningszijde:
    • volgens de vereenvoudigde methode: g(tot) 0,24
    • volgens de gedetailleerde methode: g(tot) 0,15