Waarom is zonnewering een basisvereiste in de VIPA criteria duurzaamheid?

Hiervoor zijn verschillende redenen:

  1. De VIPA criteria duurzaamheid (en het GRO ZORG addendum) gaan uit van de Trias Energetica: eerst inzetten op beperken van de netto- energievraag (voor verwarming, koeling en verlichting) om dan de systemen voor verwarming, koeling e.d.m. te dimensioneren. GRO stelt het doel ‘keep it cool’ voorop: “Een goed doordacht gebouw dat in de warme periode de zon buiten houdt en slimme passieve koelingsstrategieën toepast, verbruikt minder energie en zorgt voor een aangenaam binnenklimaat.” De resterende koelvraag moet dan op een zo energie-efficiënte manier opgevangen kunnen worden met passieve technieken.
  2. Hitte en oververhitting in onze gebouwen (en de bijbehorende gezondheidsrisico’s) zijn één van de grootste toekomstige uitdagingen (IPCC). Zonwering is cruciaal om het gebouw een robuust zomercomfort te geven. Gebouwen moeten bestand zijn tegen uitzonderlijke events (zoals een extreme hittegolf of een onderbreking in energievoorziening) maar ook toekomstgericht gebouwd worden en rekening houden met een warmer klimaat. Een simulatie zou in die optiek niet enkel mogen uitgaan van de huidige temperaturen, maar ook al met toekomstige weersfenomenen. Het voorzien van een goede zonweringsstrategie is echter al een goede voorbereiding op toekomstig klimaat, zelfs al is er mechanische koeling voorzien.
  3. Tenslotte is zonwering cruciaal om problemen met lokaal discomfort in de ruimte ten gevolge van directe zoninstraling te vermijden. De zonwering blokkeert die directe zoninstraling op het raam, die als erg storend wordt ervaren.

Het type van aangepaste buitenzonwering wordt niet opgelegd. Zonwering tussen het glas, hoogreflectieve binnenzonwering of electrochroom glas kunnen ook.