Meldingsplichtig

Cholera

Cholera is een acute infectieziekte veroorzaakt door een toxineproducerende Vibrio cholerae. De infectie verloopt meestal asymptomatisch, maar kan ook ernstig en zelfs fataal verlopen. Het begin is acuut met heftig braken en hevige, kortdurende diarree, zonder koorts of buikkrampen. Er kan een snelle uitdroging met shock optreden. Cholera is een importziekte. Besmetting vindt meestal plaats door besmet voedsel of water.

Vaccinatie
Geen vaccinatie beschikbaar
Basisvaccinatieschema
Geen onderdeel van het basisvaccinatieschema

Over cholera

Symptomen


De meeste personen heeft geen symptomen of slecht een milde diarree. Bij gezonde reizigers verloop de ziekte meestal mild. Het typische beeld van cholera begint met het plotseling optreden van braken en grote hoeveelheden waterdunne diarree. Deze is geurloos. Opvallend is de afwezigheid van ernstige buikkrampen. Het grootste gevaar bij cholera is uitdroging. 


Verspreiding


Mensen worden ziek van het eten of drinken van besmette voedingsmiddelen. Veel voorkomende manier van besmetting is het drinken van leidingwater van onvoldoende kwaliteit en eten van voedsel dat is bereid door straatverkopers. Schelp en schaaldieren houden deze bacterie vast waardoor consumptie of ander contact ook kan leiden tot infectie. Cholera is zeldzaam in België. 

Behandeling

Behandeling van cholera is eenvoudig en bestaat uit rehydratie. Dit wil zeggen het vochtverlies compenseren zodat er geen uitdroging ontstaat. Ook antibiotica kan de ziekteduur en besmettelijkheid verkorten. 

Preventietips

Het vaccin is in België geregistreerd en wordt enkel voorgesteld voor hulpverleners in vluchtelingenkampen met risico op een cholera-epidemie.
Cholera wordt overgedragen door besmet water of voedsel. Preventieve maatregelen hebben derhalve betrekking op vermijden van potentieel besmette levensmiddelen, net zoals bij andere feco-oraal overdraagbare ziekten. 
 

  • Drink alleen gekookt of gedesinfecteerd water of frisdranken uit fles of blik (zonder ijsblokjes). 
  • Eet alleen eten dat langdurig verhit is (met name bij straatstalletjes) en nog heet is als het wordt opgediend. 
  • Vermijd ijsblokjes en ijsco’s. 
  • Vermijd ongekookte schaal- en schelpdieren. 
  • Vermijd rauwe levensmiddelen en salades inclusief fruit, tenzij dit zelf is gepeld of geschild (‘Boil it, cook it, peel it or forget it’). 
  • Kook ongepasteuriseerde melk. 

Goede handhygiëne voor en na toiletbezoek is noodzakelijk om verspreiding te voorkomen.
 

Informatie voor zorgprofessionals

Samenvatting


Verwekker: Vibrio cholerae (gramnegatieve bacterie). Epidemieën alleen door serotype O1 (biotypen 'klassiek' en 'El Tor') en O139
Incubatieperiode: 12 uur tot 5 dagen, gemiddeld 2-3 dagen
Besmettingsweg: Oraal (besmet water of voedsel, schelp- en schaaldieren) en feco-oraal Zwemmen in besmet water (huidinfecties door V. cholerae non-O1/O139)
Besmettelijke periode: Vanaf 1e symptomen tot enkele dagen na klinisch herstel
Symptomen: Varieert van symptomatisch of milde diarree tot acuut braken met hevige waterdunne diarree (‘rijstwater', geurloos). Complicatie: dreigende ernstige dehydratie
Waarom melden:  Bronopsporing, contactonderzoek en hygiënemaatregelen.


Richtlijnen

Criteria

Epidemiologische criteriaMinstens één van de volgende:
•    blootstelling aan een gemeenschappelijke bron
•    bloostelling aan gecontamineerd voedsel of drinkwater
•    transmissie van mens op mens
•    blootstelling via omgeving
 
Criteria voor laboratoriumconfirmatie•    isolatie van Vibrio cholerae uit een klinisch staal
EN
•    demonstratie van 01 of 0139 antigen in het isolaat
EN
•    demonstratie van cholera-enterotoxine of cholera-enterotoxine gen in het isolaat

Gevalsdefinitie

Waarschijnlijkpatiënt met passend klinisch beeld EN epidemiologische criteria
Bevestigdpatiënt met passend klinisch beeld EN laboratoriumconfirmatie

Nuttige documenten

Cijfers meldingsplichtige infectieziekten


Cijfers over meldingsplichtige infectieziekten