Meldingsplichtig

Gele koorts

Gele koorts is een acute virale hemorragische koorts. Gele koorts wordt overgebracht door muggen (Aedes spp) en komt alleen voor in bepaalde tropische regio’s van sub-Sahara Afrika en Zuid–Amerika. Gele koorts verloopt meestal zonder symptomen. Het ziektebeeld varieert van een mild griepachtig syndroom tot een ernstige en dikwijls fatale hepatonefritis (hevige bloedingen) en hemorragische koorts.

Vaccinatie
Vaccinatie beschikbaar
Basisvaccinatieschema
Geen onderdeel van het basisvaccinatieschema
Vaccinatiegroep
Reizigers

Over Gele koorts

Symptomen

Ongeveer 10% van de geïnfecteerde personen ziek. De symptomen beginnen abrupt en zijn in eerste instantie niet specifiek. De meerderheid herstelt na 3-4 dagen terwijl 15-25% na een korte vermindering van ziekteverschijnselen het klassieke beeld met multi-orgaanfalen en bloedingen ontwikkelt. 

Verspreiding 

De bron van Gele koorts zijn tropische muggen. Als de mug een persoon/die prikt die besmet is met het virus kan de mug besmet geraken. Hierna kan de mug bij een volgende steek ook mensen/ dieren besmetten. 

Elke ongevaccineerde reiziger naar een gebied in Afrika of Zuid-Amerika waar gele koorts voorkomt loopt risico. Het risico is het hoogst tijdens een uitbraak.

Vaccinatie

Vaccinatie is aangeraden voor personen die reizen naar landen waar gele koorts voorkomt. In sommige landen is vaccinatie tegen gele koorts verplicht. 

Het vaccin kan enkel in erkende centra toegediend worden. Een gele koorts-vaccinatie wordt steeds geregistreerd in een officieel certificaat. Dit wordt gecontroleerd in landen waar vaccinatie verplicht is. Het certificaat is levenslang geldig.

Op Wanda vindt u meer informatie over vaccinatie tegen gele koorts.
 

Behandeling

Er bestaat geen medicatie tegen gele koorts. De behandeling is het bestrijden van de klachten die voorkomen. 

Preventietips

Er is een vaccin tegen gele koorts. 
Gele koorts-vaccinatie wordt niet alleen geadviseerd ter bescherming van de individuele reiziger maar ook om import en verspreiding van gele koorts te voorkomen.
Algemene preventie bestaat uit het voorkomen van muggenbeten en persoonlijke besmering tegen muggenbeten waar de mug voornamelijk voorkomt. 


Kledij die armen, benen en voeten bedekt

  • Smeer alle niet bedekte lichaamsdelen in met een insectenwerend middel
  • Slaap onder een geïmpregneerd muskietennet. Hang het muskietennet boven het bed en stop de randen onder de matras in. Gebruik voor jonge kinderen speciale, stijvere muskietennetten.
  • Zorg voor muggenvrije kamers: 
    • muggengaas voor ramen, verluchtingsgaten en airconditioning openingen 
    • insecticide spuitbus of elektrisch verwarmde plaatjes: ofwel in een goed afgesloten kamer terwijl u er niet in verblijft ofwel tijdens het verblijf met een goede ventilatie 
    • airconditioning; een lage temperatuur in een afgesloten ruimte vermindert de kans op muggenbeten, maar werkt niet voldoende zodat de overige maatregelen even goed nodig zijn.
       

Informatie voor zorgprofessionals

Samenvatting

Verwekker: Gelekoortsvirus
Incubatieperiode: 4 dagen
Besmettingsweg: Steek van de gelekoortsmug (Aedes aegypti) die besmet is met het virus
Besmettelijke periode: Eerste 3-4 dagen van de ziekte besmettelijk voor eventuele vectoren. In Nederland zijn er geen muggen die geschikt zijn als vector.
Symptomen: Mild griepachtig syndroom tot een ernstige en dikwijls fatale hepatonefritis en hemorragische koorts.
Waarom melden: Gele koorts is meldingsplichtig in internationale context.

Richtlijnen

Criteria

Epidemiologische criteria

Minstens één van de volgende:

  • transmissie van mens op mens
  • blootstelling via omgeving
     
Criteria voor laboratoriumconfirmatie•    isolatie of positieve PCR van een gastro-intestinaal pathogeen agens in bloed, maagvocht of feces

Gevalsdefinitie

Waarschijnlijkpatiënt met passend klinisch beeld EN epidemiologische criteria
Bevestigdpatiënt met passend klinisch beeld EN laboratoriumconfirmatie

Nuttige documenten

Cijfers meldingsplichtige infectieziekten


Cijfers over meldingsplichtige infectieziekten