Infectie met E.coli-bacterie (EHEC)
Enterohemorragische E. coli (EHEC) of STEC (Shigatoxine producerende E. coli– infectie) is een ernstige bacteriële infectie veroorzaakt door shigatoxine produce¬rende Escherichia coli. Een infectie met EHEC kan asymptomatisch verlopen, zich beperken tot milde diarree of bloederige diarree (hemorragische colitis) veroorzaken. Als complicatie kan het hemolytisch uremsich syndroom (HUS) optreden. Voeding is een belangrijke besmettingsbron.
- Vaccinatie
- Geen vaccinatie beschikbaar
- Basisvaccinatieschema
- Geen onderdeel van het basisvaccinatieschema
Over EHEC
Symptomen
Een infectie met STEC kan asymptomatisch verlopen, zich beperken tot milde diarree of bloederige diarree ( met plotse hevige buikkrampen, soms met braken maar zonder koorts) veroorzaken. De klachten duren 2 tot 9 dagen en gaan over het algemeen vanzelf over. Ongeveer 10% van de met STEC geïnfecteerde personen ontwikkelt HUS, maar bij geïnfecteerde kinderen jonger dan 10 jaar kan dit oplopen tot 15%. Hus kan ernstige schade aan de nieren veroorzaken.
Verspreiding
De besmetting van mensen kan via voeding (onvoldoende verhit vlees, drinken van ongepasteuriseerde melk) of door contact met besmette mest. Landbouwdieren (Koeien en schapen) kunnen een bron zijn van de bacterie.
Oppervlaktewater en groenten/fruit kunnen ook besmet zijn met de bacterie en mensen ziek maken.
Ehec kan ook doorgegeven worden van mens op mens via stoelgang. Goede hygiëne is belangrijk om dit te vermijden.
Ehec komt sporadisch voor in België.
Behandeling
Behandeling met antibiotica zou de kans op complicatie kunnen verhogen. De klachten gaan algemeen vanzelf over. De behandeling van HUS is symptomatisch.
Preventietips
Preventie is gericht op de volgende punten:
- onderwijs/voorlichting aan voedselbereiders over veilige voedselbereiding, -bewaring en handhygiëne, inclusief watergebruik (bijvoorbeeld putwater)
- aandacht voor het goed verhitten van het voedsel en in het bijzonder best rauw vlees vermijden bij jonge kinderen. Bovendien dient er goed opgelet worden dat gehakt vlees best tot in het hart wordt gebakken wordt (omdat de STEC contaminatie die oppervlakkig is in het hart van het vlees wordt gebracht)
- het hanteren van goede bewaarcondities ter voorkoming van vermenigvuldiging van bacteriën
- het in acht nemen van hygiënerichtlijnen voor reductie van transmissie van zoönoseverwekkers op kinderboerderijen. Bij bezoek aan (kinder)boerderijen en contact met dieren moet men alert zijn op handen wassen na contact met dieren.
Informatie voor zorgprofessionals
Samenvatting
Verwekker: Shigatoxine producerende Escherichia coli (gramnegatieve bacterie)
Incubatieperiode: Gastro-enteritis 1-7 dagen (meestal 3-4 dagen). HUS tot 14 dagen na gastro-enteritis
Besmettingsweg: Indirect via voedsel (onvoldoende verhit rundvlees, zuivelproducten, (oppervlakte)water, groenten en vruchtensap. Direct feco-oraal
Besmettelijke periode: In ieder geval gedurende de ziekte. 2-62 dagen
Symptomen: Asymptomatisch: milde diarree of bloederige diarree na 1-3 dagen. HUS: trias hemolytische anemie, thrombocytopenie en acute nierinsufficiëntie (vooral kinderen)
Waarom melden: om de identificatie van besmette voedingsproducten mogelijk te maken
Richtlijnen
- Richtlijn EHECpdf bestand557.5kb
- Korte richtlijn EHECpdf bestand261.7kb
Criteria
Klinische criteria |
|
---|---|
Epidemiologische criteria | Minstens één van de volgende:
|
Criteria voor laboratoriumconfirmatie |
|
Gevalsdefinitie
Mogelijk | patiënt met klinische criteria van HUS |
---|---|
Waarschijnlijk | patiënt met passend klinisch beeld EN epidemiologische criteria |
Bevestigd | patiënt met passend klinisch beeld EN laboratoriumconfirmatie |