Pilootprojecten met Alivia
Een eerste versie van Alivia is in de praktijk uitgetest in 2 pilootprojecten. Die liepen van april 2024 tot september 2024.
Eerste pilootprojecten in Antwerpen en West-Vlaanderen
Een eerste basisversie van Alivia was ontwikkeld met een aantal basisfuncties om een digitale zorgplanning op te stellen, een zorgteam te laten samenwerken en personen met een zorgnood en hun mantelzorgers te betrekken.
Die basisversie werd uitgetest in reële zorgsituaties: in Antwerpen en West-Vlaanderen hebben 43 personen met een zorgnood en 213 zorgprofessionals een aantal maanden met Alivia gewerkt.
Wat wilden we te weten komen?
- Werkt Alivia, wat maakt het gebruiksvriendelijk en is het een hulp en meerwaarde in de zorgplanning en de samenwerking, in de ondersteuning voor de mantelzorger en in het betrekken van de persoon met een zorgnood?
- In welke mate lukt het al om met hulp van zo’n instrument de zorg op een andere, meer doelgerichte manier te bekijken en te organiseren, vertrekkend vanuit de vragen en wensen van de persoon met een zorgnood?
Resultaat piloot: enkele lessons learned
- Mensen eenvoudig laten inloggen, mensen binnen zorgorganisaties juiste rechten geven in een digitale omgeving waar we veilig met gezondheidsgegevens willen werken botst op grenzen in de gebruiksvriendelijkheid. Zeker toegangen binnen zorgorganisaties liepen nog moeilijk.
- Veel bruikbare feedback over bijvoorbeeld hoe informatie overzichtelijker kan worden weergeven en hoe duidelijker te maken wat je waar kan of moet doen in de toepassing.
- Ideeën over extra functies in Alivia, zoals een agenda en een notificatiesysteem. Een aantal van die extra functies zijn in ontwikkeling voor de volgende versie.
- De applicatie Alivia kan een meerwaarde zijn. Mantelzorgers bijvoorbeeld geven aan heel blij te zijn inzicht te krijgen bij het zorgplan van de persoon in kwestie.
- Vrees op dubbelregistratie en extra werk is iets wat sterk leeft bij de professionals.
- Doelgericht samenwerken begint te leven lokaal Het is ook duidelijk een meerwaarde voor de persoon met een zorgnood om via levensdoelen de eigen zorg op af te stemmen.
- Het is voor mensen niet altijd gemakkelijk te benoemen wat ze belangrijk vinden of wat hen energie geeft. Nog meer ondersteuning bieden om van theorie naar praktijk te gaan zal nodig zijn.
- Een duidelijke trekkersrol (zorgcoördinator) is een meerwaarde binnen doelgericht samenwerken/zorgplanning.
- Het is belangrijk om het volledige zorgteam mee te hebben op de applicatie zodat dubbel werk vermeden wordt.
Intussen blijven de IT-ontwikkelaars Alivia updaten met nieuwe mogelijkheden en verbeteringen.
Evaluatie van de eerste piloten
Lessons learned na een eerste pilootfase met Alivia
In Antwerpen en West-Vlaanderen hebben zorgteams eerste ervaringen opgedaan met Alivia. Wat hebben we geleerd en wat staat er op stapel voor Alivia? Afdelingshoofd Tom De Boeck en teamverantwoordelijke Thomas Boeckx van het Departement Zorg maken de evaluatie.
Alivia start in piloten: VRT-nieuws 18 april 2024
Vragen?
Bij vragen kan u contact opnemen met het team Eerste Lijn
Team Eerste Lijn
Afdeling Eerste Lijn en Gespecialiseerde Zorg