Vlaamse werkgroep klimaat en gezondheid
Departement Zorg richtte in 2022 de Vlaamse werkgroep Klimaat-Gezondheid op, conform het Besluit van de Vlaamse Regering van 14/11/2008 betreffende Vlaamse werkgroepen binnen het preventieve gezondheidsbeleid. Deze Vlaamse werkgroep heeft volgende opdrachten:
- Wetenschappelijke onderbouwing van gezondheidsimpact door klimaatverandering nu en in de toekomst. Dit gebeurt expliciet vanuit het standpunt gezondheid, met aandacht voor kwetsbare groepen (ouderen, kinderen, SES,…) en settings (stedelijke matrices, zorginstellingen,… ), én met het oog op gerichte voorstellen tot preventieve maatregelen. De focus ligt hierbij op hittestress, allergieën en astma, cardiovasculaire ziekten, respiratoire ziekten, mentale gezondheid, water- en voedselgebonden ziekten, huidkankers, vectorgebonden ziekten en dodelijke slachtoffers.
- Ondersteuning bij de vertaling naar concrete en haalbare gezondheidsdoelstellingen en acties.
- Adviezen formuleren rond het gezondheidsaspect in het facettenbeleid voor klimaat.
- Creëren van een draagvlak in het veld voor implementatie van maatregelen en interventies, met een duidelijke rolverdeling voor de verschillende actoren.
- Opmaken van beleidsadviezen rond klimaat en gezondheid.
- Opvolgen en bewaken van de werkzaamheden van eventuele subwerkgroepen.
Voor de samenstelling van de werkgroep werd, cf. het BVR Vlaamse Werkgroepen in het kader van het Preventief Gezondheidsbeleid, een oproep gelanceerd, met vooropstelling van expertise in o.a. huisartsgeneeskunde, eerstelijnszorg, ouderenzorg, zorgkoepels, sociologie, mutualiteiten, toxicologie, microbiologie, burden of disease berekeningen, surveillance, gezondheidsimpactanalyse, epidemiologie, data en monitoring van milieustressoren en gezondheidsindicatoren, risicocommunicatie.
Deze werkgroep bestaat voor onbepaalde duur. Subwerkgroepen kunnen worden gevormd voor specifieke opdrachten.
De visie van de werkgroep vertrekt vanuit een uitgesproken gezondheidsbenadering van het klimaatprobleem en heeft als doel concrete aanbevelingen te formuleren voor een onderbouwing van het klimaatgezondheidsbeleid.